TOPLOTNI UDAR

Vruće vam je? U nedjelju nas čeka pakao na +40! Blago osvježenje tek u ponedjeljak...

 Danijel Soldo / CROPIX

ZAGREB - Iznimno visoke temperature zraka koje su danas u jutarnjim satima dosezale i 35 Celzijevih stupnjeva nastavljaju se i sutra pa će tijekom dana na istoku zemlje živa na termometru skakati i do 40 stupnjeva. Najviše temperature bit će u Slavoniji i u unutrašnjosti Dalmacije, dok će u ostatku zemlje biti također vrlo vruće i sparno.

Dežurna prognostičarka smatra kako ipak maksimum neće biti dostignut jer su temperature znale biti i više od 40 Celzijevaca.

Paklene vrućine neće se dugo zadržati tako da će već prekosutra sa sjeverozapada u središnju Hrvatsku stići nestabilno vrijeme i blago osvježenje, a moguć je i pokoji pljusak.

- Temperature će i dalje biti ljetne oko 30 stupnjeva, ali to su normalne ljetne temperature. I u utorak će u unutrašnjosti biti iznad 30 stupnjeva dok će samo u gorju biti nešto niže - kaže prognostičarka.

I u srijedu i četvrtak će se zadržati nestabilno vrijeme pa su mogući kratkotrajni pljuskovi no temperature se neće bitno mijenjati. Na Jadranu sunca neće nedostajati, tek mala mogućnost za pokoju prolaznu naoblaku ili pljusak predviđa se za srijedu.

Što se temperatura mora tiče sutra će biti i više nego ugodne te će se kretati od 24 do 27 stupnjeva, no od prekosutra bi mogle biti za stupanj dva niže zbog sjeverozapadnog vjetra koji će zapuhati tijekom dana.

- Kupači mogu uživati, vrijeme će im biti lijepo, temperature mora ugodne i jedino na što moraju paziti jest UV zračenje koje će biti vrlo jako - kaže dežurna prognostičarka.

I liječnici upozoravaju na štetne utjecaje sunca, koji su počeli uzimati danak u ljudskim životima. Preporuča se izbjegavanje sunca od 10 do 17 sati. Oni koji pak moraju izlaziti trebali bi se držati hlada, koristiti zaštitne kreme, nositi naočale sa zatamljenim staklima i šešire. I naravno piti puno vode te izbjegavati tešku i začinjenu hranu te alkohol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:51