PLAĆANJE PREMA OBITELJSKIM PRIMANJIMA

Vrtići od 1. siječnja skuplji, najviša cijena bit će 600 kn

 Robert Fajt / CROPIX

Gradonačelnik Milan Bandić ponovno je Zagrepčanima poslao novogodišnju čestitku: od 1. siječnja 2013. godine, najavio je, poskupit će dječji vrtići.

Umjesto dosadašnje jedinstvene cijene od 300 kuna, koju su plaćali svi osim socijalno ugroženih skupina, vrtić će mjesečno roditelje koštati od 150 do 600 kuna, ovisno o obiteljskim primanjima.

Ovakav će prijedlog, kako neslužbeno saznajemo u gradskom SDP-u, ovaj put najvjerojatnije podržati i SDP-ova većina u Gradskoj skupštini, ali samo uz jedan uvjet: da se od ukupnog obiteljskog dohotka odbije rata za stambeni kredit te da se cijena vrtića formira na temelju ostatka primanja.

Kako predlaže Bandić, roditelji čija primanja ne prelaze 2500 kuna po članu kućanstva plaćat će mjesečno 150 kuna, oni s primanjima od 2501 do 3500 kuna po članu plaćat će 300 kuna, oni koji mjesečno zarade od 3501 do 4500 kuna po članu kućanstva plaćat će 450 kuna, a oni s višim primanjima od toga 600 kuna. Roditelji koji imaju dvoje djece u vrtiću za drugo će dijete, umjesto 50 posto cijene, plaćati 75 posto cijene, a za treće iu svako daljnje dijete vrtić će biti besplatan.

- Osim za njih i za tešku socijalu, odnosno oko 1500 do 2000 roditelja, više nema besplatnog vrtića. U vrijeme krize i recesije nema besplatnog vrtića niti modela po kojem svi plaćaju isto - rekao je za Radio 101 gradonačelnik Bandić. Dodao je da će, prema njegovim simulacijama, 90 posto roditelja, odnosno roditelji između 29.000 i 30.000 od ukupno 35.000 zagrebačke vrtićke djece, i dalje vrtić plaćati 300 kuna ili manje, a tek 10 % njih 450 ili 600 kuna. Od ovih 90 posto, nastavio je, njih dvije trećine plaćat će 150 kuna, a jedna trećina 300 kuna. Drugim riječima, prema Bandićevim izračunima, 20.000 vrtićke djece živi u obiteljima koje zarađuju manje od 2.500 kuna po članu obitelji, a tek oko 3.500 u obiteljima sa zaradom od 4.500 kuna po članu. Konkretno, u slučaju tročlane obitelji, radi se o primanjima od 13.500 kuna, dakle malo više od dvije prosječne zagrebačke plaće! Zagreb nije, kažu upućeni, grad socijalni slučaj, već veliki broj radnika nije prijavljen na puni iznos ili oba roditelja nisu prijavljena u istom kućanstvu s djetetom, što bitno umanjuje dohodak po članu obitelji.

Za razliku od prijedloga od prije dvije godine, kada je Bandić predlagao da roditelji vrtić plaćaju od nula do 2.000 kuna, a koji je gradska Skupština odbila, ovaj Bandićev prijedlog najvjerojatnije će podržati.

- Novi Bandićev prijedlog zapravo je fotokopija skupštinskog prijedloga od prije dvije godine, što je bio kontraprijedlog njegovom ludovanju oko toga da neki trebaju plaćati i 2.000 kuna. Smatramo da je ovakav prijedlog mnogo pravedniji, ali da je problematičan dohodovni cenzus jer on ne pokazuje stvarno stanje stvari: neki zaposlenici prijavljeni su na pola stvarnog dohotka, neki pak uopće ne zarađuju jer imaju ogroman imetak ili imovinu koju iznajmljuju itd. No, budući da naprosto ne možemo propisati jedini pravedni, imovinski cenzus, jer OIB još nije proradio, smatramo da je minimum kojim moramo olakšati obiteljima prihvatiti da im se od ukupnog dohotka odbije rata stambenog kredita te da se od ostatka računa dohodak po članu kućanstva. Dakle, velika je vjerojatnost da će skupštinska većina ovaj put prihvatiti Bandićev prijedlog, ali samo uz uvjet da prihvati da se rate stambenog kredita odbiju od ukupnog dohotka - kaže jedan vijećnik Skupštine iz redova SDP-a, stranke koja ima skupštinsku većinu. Naglasio je kako Bandić Skupštini još uvijek nije poslao nikakav službeni prijedlog, pa vijećnici mogu raspravljati samo o onome što je predstavio u medijima.

Cijela ideja još nije razrađena, no za očekivati je da će se utvrditi određena kvadratura stana na koju obitelj ima pravo te visina prosječne cijene kvadrata. Naime, SDP-ov je cilj pomoći obiteljima da se skuće i riješe svoje stambeno pitanje - ne da kupuju vile u elitnim dijelovima grada. Osnova za odvijanje rate kredita mogao bi biti zahtjev za oslobođenjem od poreza, koje se odobrava samo na prvu nekretninu i na određeni broj četvornih metara, ovisno o broju članova obitelji.

Udruge roditelja Rode i Vrtić za sve, koje su jučer imale sastanak u Gradskom uredu za obrazovanje, i dalje se protive Bandićevom prijedlogu, s istim argumentima kao i prije dvije godine.

Naime, kao baza za određivanje cijene nije uzet imovinski, već dohodovni cenzus. Oni s ogromnim imetkom na bankovnim računima i skupim nekretninama koji ne rade - jer žive od kamata i rentanja na crno - imali su besplatan vrtić jer je njihov prijavljeni prihod bio nula kuna po članu obitelji.

Dohodak po članu kućanstva po kojem se određivala cijena vrtića odnosila se na sve prijavljene članove kućanstva, što je - u gradu u kojem, prema procjenama, polovica građana ne živi na adresi na kojoj je prijavljena - u trenu rezultiralo neslućenim nepravdama: primjerice, otac s ogromnom zaradom nije bio prijavljen u zajedničkom kućanstvu, pa su najbogatija djeca imala besplatan vrtić.

Najviše su tako stradali visokoobrazovani roditelji jednog djeteta, oni koji imaju uredno prijavljeno prebivalište i prijavljeni su na puni iznos plaće.

- U Bandićevom se prijedlogu suštinski nije ništa promijenilo i zato ga ne možemo podržati - kažu u udrugama.

Najgore su prošli roditelji koji su plaćali 2000 kuna

Bandić je prvi put predložio promjenu modela jedinstvene cijene za vrtić u Zagrebu - u kojem su roditelji tada plaćali 200 kuna za jaslice i 400 kuna za vrtić - još prije dvije godine. Međutim, tada je tražio da se roditelji podijele u čak 11 platnih razreda po kojima bi, ovisno o primanjima, plaćali od nula do čak 2.000 kuna: za one s primanjima po članu obitelji ispod 2.000 kuna vrtić bi bio besplatan, a oni s primanjima većim od 8.000 kuna po članu obitelji plaćali bi 2.000 kuna mjesečno.

Takvom su se prijedlogu usporotivili svi - od roditeljskih udruga do skupštinskih vijećnika. Iako je Skupština prihvatila Bandićev proračun za 2011. godinu u kojem su bile ukalkulirane drastično uvećane cijene vrtića, odbila je u travnju 2011. godine potvrditi Odluku o poskupljenju. Umjesto toga, Skupština je prihvatila SDP-ov prijedlog kojim se potvrđšuju stare cijene vrtića od 200 i 400 kuna te su pozvali roditelje da plaćaju te iznose, a ne one koje im na uplatnicama šalje gradonačelnik. Krenule su žalbe i protužalbe, a roditelji su, kako se čini, iskoristili situaciju. Poskupljenje je trebalo stupiti na snagu u srpnju 2011. godine, a roditelji ni u rujnu nisu primili uplatnice niti su znali kakve će biti. Kad su pak stigle - stigle su po novom obračunu: Bandić je tvrdio da se moraju poštivati, Skupština je tvrdila da treba plaćati po skupštinskoj odluci. Roditelji su većinom postupali kako im je bolje odgovaralo: oni koji su dobili manje ili prazne uplatnice plaćali su po Bandićevom modelu, a oni koji su dobili više iznose po skupštinskoj. Na kraju je pobijedu odnijela Skupština, koja je pak od 1. siječnja 2012. godine izjednačila cijene vrtića i jaslica na jedinstvenih 300 kuna, koja je i sada na snazi. Oni koji su pak šest mjeseci plaćali kako su hjteli prošli su bez sankcija: oni koji nisu plaćali ništa nisu morali doplatiti razliku do skupštinskih 400 kuna niti je Grad vratio novac onima koji su plaćali 2.000 kuna.

- Moje kolege u Uredu za financije užurbano vijećaju kako bi obeštetili one ‘bedake’ koji su plaćali cijenu s uplatnice. Traži se rješenje i miožete biti bez brige - rekao je jučer gradonačelnik Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:37