NOVI SUSTAV UČENJA

Vrtić u Blatu: Naša djeca skaču i veru se po drveću. To je dobro za razvoj njihove inteligencije

U Zagrebu ima vrtić u kojem se djeca do mile volje veru po drveću! U ova, strogo kontrolirana vremena, i takva banalnost postane kuriozitet…

Vrtić je na zagrebačkom Blatu, sa 70-ak djece rade po Nikola Tesla Centar (NTC) sustavu učenja koji je osmislio dr. Ranko Rajović, srbijanski neurolog i predsjednik svjetskog MENSA-ina odbora za nadarenu djecu.

Sjedalački način života

A on poručuje da djecu pustimo neka se vrte do mile volje, da skaču po krevetu koliko god žele, makar i pali, da se penju, istražuju, ukratko - rade sve ono što su u djetinjstvu radili i njihovi roditelji, bake i djedovi.

Ako to branite, znajte da im usporavate razvoj mozga. Jer, mozak traži stimulaciju, a današnja djeca u svom “sjedilačkom” načinu života, pred televizorom i kompjutorom, imaju slabije razvijeno oko i motoriku; smanjene sposobnosti upozoravaju na smanjen broj sinapsi u mozgu.

Razvijanje mozga

Nekad su djeca spontano, nesputano skačući, penjući se, zavlačeći, trčeći iskušavala mogućnosti vlastita tijela, time stimulirala mozak, razvijala sinapse i povećavala inteligenciju. Do pete godine formira se 50%, do sedme 75%, a do dvanaeste 95% sinapsi.

Po Rajovićevom i u svijetu sve popularnijem NTC sustavu učenja, koji je suvremene spoznaje o mozgu povezao s potrebama odgoja, u Hrvatskoj trenutno probno radi nekoliko vrtića u Zagrebu i Dubrovniku. Zato je u vrtiću u Blatu (DV Hrvatski Leskovac) svaka pa i najbanalnija dječja igra i aktivnost dodatno osmišljena, ne bi li stimulirala mozak.

Šljapkanje po lokvama

Puštate li vašeg dvogodišnjaka da do mile volje šljapka po lokvama? Trebali biste. Zna li vaša prvoškolka što je to gumi-gumi? “Nemate pojma koliko gumi-gumi koristi djetetu, što to zapravo znači za razvoj ravnoteže stopala, a stopala zauzimaju veliki prostor u mozgu, što se tiče sinapsi.

Leđa, čija je površina u odnosu na stopala ogromna, zauzimaju malu površinu sinapsi. 70% današnje djece ima spušteno stopalo, prije ih je bilo 14%.... Tako je, jer se ne kreću i ne hodaju bosi”, govori pedagoginja Adriana Plahutar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:38