PRVA ANTIKORUPCIJSKA AFERA U HRVATSKOJ

VRHOVNI SUD UKINUO PRESUDU RONČEVIĆU Teretilo ga se da je oštetio državni proračun za 10,2 milijuna kuna

 CROPIX

Presudu u aferi kamioni, kojom su bivši ministar obrane Berislav Rončević te njegov pomoćnik Ivo Bačić bili nepravomoćno osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora, a zbog optužbi da su pri nabavi 39 kamiona za MORH pogodovali tvrtki Iveco i time oštetili proračun za 10,2 milijuna kuna, ukinuo je Vrhovni sud te naredio ponovljeno suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem.

Izravni pregovori

Prema ukinutoj presudi, Rončević i Bačić su također bili dužni vratiti državi 10,2 milijuna kuna s kamatama. Ukidajuće rješenje Vrhovnog suda danas je stiglo na zagrebački Županijski sud, no razlozi zbog kojih je najviša sudska instanca ukinula presudu još nisu poznati. Prema podacima koje je doznao Jutarnji list, presuda je ukinuta zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, dok Vrhovni sud nije našao osnove za žalbene navode prema kojima je presuda povrijedila zakon. Prema ukinutoj presudi, Rončević je 2004. nakon propalog natječaja za nabavu kamiona za MORH, jer su bili preskupi, odlučio da se pregovara samo s tvrtkom Eurokamion koja je nudila Ivecova vozila.

Rončević je odluku pravdao tvrdeći da su mu članovi povjerenstva i stručne službe prezentirale ponudu Eurokamiona kao najpovoljniju. Tako je pred sam kraj 2004. osnovao novo povjerenstvo za pregovore s Eurokamionom, na čije je čelo postavio Bačića. Za iznos od 34,4 milijuna kuna kupljeno je 39 Ivecovih kamiona, što je prema inkriminacijama USKOK-a bilo najmanje 10,2 milijuna kuna skuplje nego da su kupljeni kamioni tvrtke MAN te za oko dva milijuna kuna skuplje od kamiona Mercedes Unimag, koji su također bili na natječaju. Rončević jučer nije želio komentirati odluku Vrhovnog suda i uputio nas je na odvjetnika Vilajtovića.

Usvojene žalbe

Rončević i Bačić u svojim su obranama tvrdili da MAN-ovi kamioni nisu zadovoljavali minimalnim traženim uvjetima, da ne zadovoljavaju nosivost od minimalno pet tona te da ne mogu koristiti NATO-ovo standardizirano gorivo F 34 bez dodataka. Upravo ti argumenti navedeni su u žalbama odvjetnika Krešimira Vilajtovića i Ive Farčića na osnovi kojih je presuda ukinuta. Najveći dio argumenata da je sud pogrešno utvrdio činjenično stanje odnosi se na izostavljanje bitnih činjenica pri donošenju presude. Među ostalim, prigovoreno je da sud nije uzeo u obzir nalaz Centra za vozila iz kojega proizlaze navedeni nedostaci MAN-ovih kamiona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:42