BORBA S POPLAVAMA

Vrh vodenog vala prolazi virovitičkim područjem

Letovanic, 150914.Poplave i dalje prijete mnogim mjestima u Hrvatskoj.Zbog porasta rijeke Kupe, najkriticnija situacija u sredisnjoj Hrvatskoj je trenutno na podrucju Letovanica, gdje su ponegdje probijeni zecji nasipi i proglasena je opca opasnost. Na fotografiji: stanovnici se i dalje bore protiv poplave.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Vrh vodenog vala prolazi virovitičkim područjem, a sinoć je dosegao maksimalne vrijednosti, rekao je za HRT Zoran Đuroković, voditelj Glavnog centra obrana od poplava Hrvatskih voda.

Zečji nasipi grade se u naselju Novi Gradac u kojem je proglašeno izvanredno stanje, no situacija na terenu je pod kontrolom. Odlukom županijskog kriznog stožera nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva. Vodostaj Drave u zadnja 24 sata narastao je oko 35 cm. Ovakav vodostaj nije zabilježen u zadnjih 40 godina. Drava je u porastu 1 cm svaki sat ali nema opasnosti od izlijevanja u naselje Novi Gradac. Ljudi danonoćno dežuraju na terenu, vreća s pijeskom ima dovoljno i nema razloga za paniku

Vodeni val polako kreće prema donjo-miholjačkom području gdje je veći 10-ak cm od maksimalnog vodostaja izmjerenog 1972. kada je iznosio +482 cm. No nema nema bitnijeg i bržeg porasta i sve prolazi bez problema, rekao je Đuroković. Kaže da vrh vodenog vala prolazi i Jasenovcem te da su svi obrambeni nasipi do sada su stabilni.

Vodeni val koji dolazi rijekom Savom u Vukovarsko-srijemsku županiju trebao bi ući u petak, ali se ne očekuje da bi mogao prouzročiti značajnije štete. Procjenjuje se da bi maksimalni vodostaj Save kod Županje mogao doseći razinu od 800 cm dok su nasipi projektirani da izdrže puno veći vodostaj. Na terenu su sve službe, od policije, vatrogasaca, pripadnika Hrvatskog crvenog križa i HGSS-a.

Na području Podravine ukida se opća opasnost za područje 9 općina. Vodostaj na području vodomjera Botovo je opao za 60-tak cm, voda se povlači. Stanje na poplavljenim područjima i dalje je teško. Opet rade osnovne škole i vrtići, no probleme i dalje stvaraju podzemne vode. Voda iz bunara još ne smije u kućanstva, problem su podzemne vode. Polja su poplavljena, a i dvorišta u pojedinim naseljima, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:31