POČELA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA

VRH SDP-a O SUDBINI MERZEL I SABE Ostojić: 'Ona je izabrana županica, neću tražiti ostavku'

 CROPIX

ZAGREB - Predsjedništvo SDP-a počelo je u srijedu poslijepodne sjednicu na kojoj će raspravljati o mogućoj suspenziji ili isključenju iz stranke sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel te vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe.

Sastanak Predsjedništva na tu temu najavljen je prošli tjedan zbog optužbi USKOK-a protiv dvoje sada već bivših članova Predsjedništva koji su u ponedjeljak podnijeli ostavke na stranačke dužnosti.

Dolazeći na sjednicu, član predsjedništva Arsen Bauk novinarima je rekao da ne želi davati prognoze o odluci predsjedništva. "Kolege su svojim političkim potezom u mnogo čemu olakšali članovima predsjedništva današnju raspravu", rekao je Bauk.

Član predsjedništva Zlatko Komadina rekao je da će se razgovarati o svemu. Novinari su ga, naime, pitali hoće li se razgovarati o političkoj šteti za SDP zbog slučajeva Lovrić Merzel i Sabo. "Ono što se dogodilo ne može se popraviti. U životu je inače tako, što se dogodi, to je povijest, razgovarajmo o budućnosti", dodao je.

Komadina smatra da je pred SDP-om svijetla budućnost, a na pitanje kakva je budućnost Lovrić Merzel i Sabe, odgovara: "Nisam prorok, nitko nema kristalnu kuglu. Znate, treba po onoj Božjoj, ne činimo drugome ono što ne želimo da drugi čini nama. Treba se držati malo i toga."

Član predsjedništva Rajko Ostojić dodao je, pak, da su i on i Komadina sve rekli jutros u Rijeci u izjavi nakon otvaranja Centra za specijalističku dentalnu zdravstvenu zaštitu u Rijeci.

Komadina je tada rekao da Lovrić Merzel pravno gledajući ne mora dati ostavku i na mjesto županice, ali da je to etički dvojbeno. "Ne bih želio prejudicirati raspravu i eventualne odluke s današnje sjednice predsjedništva stranke. Takav je dogovor", istaknuo je.

Ostojić je, pak, rekao da su podnošenjem ostavki Lovrić Merzel i Sabo povukli politički potez te da treba pričekati što će pokazati istraga.

Rekao je kako on osobno neće tražiti isključenje Lovrić Merzel iz stranke, a na pitanje bi li ona trebala dati ostavku i na mjesto županice, Ostojić nije izravno odgovorio već je rekao da je ona izabrana županica, neposredno izabrana na to mjesto u trećem mandatu.

Protiv županice Lovrić Merzel, koju se tereti za milijunske zlouporabe, nedavno je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Sabu, pak, Uskok tereti za podmićivanje dvoje vukovarskih vijećnika HDZ-a te pronevjeru novca uplaćenog za ljetovanje vukovarske djece.

Da će zbog toga Predsjedništvo raspravljati o njihovoj suspenziji ili isključenju iz stranke u subotu je potvrdio glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, kazavši da time žele umanjiti političku štetu za stranku.

Dragovan je tada rekao da je od oboje očekivao da sami povuku potez "kao odgovorni ljudi koji su godinama branili boje SDP-a u svojim sredinama i bili izabrani u Predsjedništvo stranke".

Taj je potez uslijedio dva dana kasnije ostavkama Lovrić Merzel i Sabe na njihove stranačke dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:39