PISMA UPOZORENJA UPRAVI INE

Vrdoljak: Ponašate se kao da je Ina podružnica MOL-a

U drugom pismu ministar gospodarstva traži odgovore na nejasnoće koje se tiču prije svega rafinerija u Sisku i Rijeci
Zagreb, 270712.Vukovarska 78.U ministarstvu gospodarstva odrzan je sastanak Gospodarsko - socijalnog vijeca na kojem se najvise raspravljalo o aktualnom stanju u graditeljstvu koje biljezi stalne gubitke radnih mjesta i taj trend se ne zaustavlja.Na slici: Prof.dr.sc. Mirando Mrsic ( ministar rada i mirovinskog sustava ), Ivan Vrdoljak ( ministar graditeljstva i prostornog uredjenja ).Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / CROPIX

Stožer za obranu rafinerije u Sisku izrazio je zadovoljstvo jučerašnjim sastankom s premijerom Zoranom Milanovićem i načelnom podrškom koju su od njega dobili. Šef Vlade primio je sisačke radnike nakon što se u javnosti podigla prava bura zbog prošlotjednog gašenja tamošnjih postrojenja.

Unatoč potpori radničkoj borbi za spas Siska, premijer Milanović dao je i neke dvosmislene izjave. Kako saznajemo od sudionika sastanka u Banskim dvorima, radnicima je govorio o tome da je slabo upoznat sa situacijom u Ini, premda je upravo on u srpnju predsjedao tajnom sjednicom Vlade na kojoj je raspravljen i prihvaćen detaljan izvještaj ministra gspodarstva Ivana Vrdoljaka o Ininom poslovanju te je s tim u vezi usvojen precizan akcijski plan.

Potraga za odgovorima

Premijeru tema ne bi smjela biti nepoznanica već i zato što mu je ministar Vrdoljak dostavio dva svoja pisma, koja je prošloga tjedna uputio članovima Inine Uprave, tražeći od njih odgovore na čitav set pitanja koja se tiču poslovanja te kompanije. U javnosti dosad nepoznatim pismima, čije faksimile objavljujemo, Vrdoljak tvrdi da se tijekom posljednjih dana zaoštrenoj drami oko sudbine rafinerije u Sisku čuju argumenti samo jedne strane, odnosno štite interesi samo jednog dioničara. Iz dosadašnje argumentacije zatvaranja sisačke rafinerije i odugovlačenja modenizacije rafinerije u Rijeci - stoji u pismu - evidentno je da stručne službe Ine, kao i mađarski članovi Uprave, isključivo zastupaju i brane “funkcioniranje Ine kao podružnice MOL-a”, a ne zastupaju interese društva Ina, u “kojem je MOL samo jedan od dioničara, a ne vlasnik”.

Neprihvatljiv model

U prvom pismu Vrdoljak upozorava da je predsjednik Uprave Zoltan Aldott počeo primjenjivati novi model korporativnog upravljanja, što ga je lani predložio Nadzorni odbor Ine, ali ga je hrvatska Vlada odbacila ocjenjujući ga nezakonitim i potpuno neprihvatljivim.

U drugom pismu ministar gospodarstva traži odgovore na niz nejasnoća koje se tiču prije svega rafinerija u Sisku i Rijeci. Vrdoljak podsjeća da su na sjednici Uprave u rujnu odluka o zatvaranju Siska te “nejasno relativizirana odluka o završnoj fazi modernizacije Rijeke”, dvije odluke s dalekosežnim negativnim posljedicama na strateški potencijal i budućnost Ine, trebale biti donesene na osnovi loše pripremljene, nepotpune i s hrvatskim zakonima neusklađene dokumentacije.

Također spominje da ne postoji nikakva razrađena alternativa preradi nafte u rafineriji Sisak. Nije poznato ni što u Ini kane s hrvatskom naftom koja se dosad prerađivala u Sisku, pa ministar traži da mu se dostavi analiza svih mogućih rješenja. Ideje o prodaji sirove nafte Srbiji, Bosni i Hercegovini ili Mađarskoj za hrvatsku su Vladu neprihvatljive jer “na taj način Ina svoje poslovne procese prepušta drugim kompanijama u okruženju”.

Vrdoljak traži detaljne analize profitabilnosti rafinerije u Sisku. Traži također detaljnu razradu cijene eventualnog prestanka rada. Pismo implicira da se troškovi zbrinjavanja sisačkih postrojenja pokušavaju izbjeći ili prebaciti na teret hrvatske države.

Puzajuće zatvaranje

Što se tiče Rijeke, Vrdoljak zahtijeva odgovor na pitanje zašto nisu potpisani ugovori koji bi zaista osigurali nastavak i završetak modernizacije tamošnje rafinerije.

Sjednica Uprave Ine predviđena je za sljedeći tjedan. Dobro upućeni izvori tvrde da se u Sisku radi o puzajućem zatvaranju rafinerije. Nakon što su hrvatski članovi Inine Uprave rušenjem kvoruma srušili namjeru MOL-a da preglasavanjem nametne odluku o prestanku rada Siska, sada se isti plan pokušava provesti drugim sredstvima.

Čekamo novu Vladu. S ovim ne možemo

S ministrom Vrdoljakom ništa ne možemo dogovoriti. Čekamo HDZ-ovu Vladu - to je stav koji se u vrhu Ine u posljednje vrijeme može čuti. Znači li to da MOL računa da će s HDZ-om opet naći zajednički jezik, kako ga je svojedobno lako nalazio s Ivom Sanaderom? Najavljena američka medijacija u sporu MOL-a i hrvatske Vlade oko Ine još je na čekanju, jer je, kako Jutarnji list saznaje, predloženi miritelj, zbog sukoba interesa, odnosno svoje poveanosti s MOL-om, hrvatskoj strani bio neprihvatljiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:08