STRANAČKE IGRE

VRDOLJAK I PUSIĆ NAKON PARTIJE BADMINTONA 'Josipović je naš kandidat, HNS raste, a građanima će sve biti jeftinije'

 Damir Krajač/Cropix

TUHELJSKE TOPLICE - Više delegacija dolazi u Hrvatsku ovaj tjedan, a predstavnici Gazproma trebali bi stići u srijedu, rekao je danas u Tuheljskim Toplicama ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Rekao je da su mogući razgovori s ruskom delegacijom o Ini, a da će se razgovori s MOL-om nastaviti krajem mjeseca.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kada stižu delegacije tvrtki iz energetskog sektora iz Rusije, rekao je da se delegacija Gazproma treba sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem. Mišljenja je da će se najvjerojatnije intenzivno razgovarati o energetskim temama poput eksploatacije i istraživanje južnog toka, kao i kada je delegacija te tvrtke bila u Hrvatskoj zadnja dva puta.

"Ovo nije ni prva, a ni posljednja posjeta ozbiljnih energetskih kompanija u Hrvatsku, to se u zadnjih godinu dana događa kontinuirano. To nam je bila želja i za koju godinu će se osjetiti rezultati", rekao je Vrdoljak.

Za kraj tjedna najavio je i dolazak zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova.

Na novinarski upit, rekao je da su mogući razgovori s ruskom delegacijom o Ini. Ponovio je da je Ina strateški važna hrvatska kompanija i da može biti regionalni energetski lider. Važno je da se Ina razvija i da se u nju investira, ona mora biti jaka kompanija, rekao je i dodao da je važno da se štite njezini zaposlenici. Svatko tko želi u tom smjeru razgovarati je dobrodošao, zaključio je Vrdoljak.

Na novinarsko pitanje kada slijedi novi krug razgovora s MOL-om, ministar je najavio nastavak razgovora za kraj mjeseca te dodao da presuda Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL nije promijenila stav Hrvatske. Naglasio je da je stav i dalje isti, da Hrvatska mora biti strateški partner koji ima utjecaj na donošenje svih strateških odluka koje se tiču Ine. Istaknuo je da se neće dozvoliti uništavanje tvrtke, da se upropaštava ne investirajući.

"Mi moramo biti partneri koji mogu utjecati na strateške odluke i zajedno sa strateškim partnerom definirati kako investirati potrebnih 3,5 milijardi dolara, od čega dvije milijarde u novu proizvodnju i rafinerije te 1,5 milijardu u rafinerije i pumpe. Ako to realiziramo, imat ćemo Inu kakvu želimo i tada ćemo imati najmanju cijenu derivata, nafte, struje i plina u regiji", rekao je Vrdoljak.

Od nastavka pregovora očekuje konstruktivan razgovor s predstavnicima MOL-a te očekuje da su uzeli u obzir sve pravne konsekvence presude.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je da će Ivo Josipović biti HNS-ov kandidat na predstojećim izborima za predsjednika RH. Rekla je da je to jedna od odluka jučer održane sjednice Središnjeg odbora u Tuheljskim Toplicama.

Na konferenciji za novinare, gdje se oko 2000 članova stranke okupilo na sportskim igrama, obavijestla je javnost da je, prema njihovim informacijama, podrška građana HNS-u pozitivna i u rastu. Ujedno je izrazila zadovoljstvo što se veliki broj članova okupio u Tuheljskim Toplicama na sportskim igrama, u broj većem od prošlogodišnjeg, što, ocijenila je, samo dokazuje jedinstvo i snagu stranke.

"Naši ljudi kada vide da je teško ne pobjegnu, nego se okupe i rade još jače i više. S ponosom mogu reći da se to počelo i vidjeti. Staro je pravilo ako puno radiš i angažiraš se, na kraju će to ipak pokazati rezultate", istaknula je Pusić dodajući da će se raditi još jače.

Na novinarski upit je li izlaskom Radimira Čačića iz zatvora došlo do većeg broja izlazaka iz stranke, Pusić je kratko odgovorila da se to nije dogodilo ni ovaj, a ni prethodni tjedan.

Isto pitanje upućeno je i predsjedniku Središnjeg odbora Predragu Štromaru, koji je rekao da ni prije, a ni nakon izlaska Čačića iz zatvora nema osipanja članova stranke, a potvrdio je i jedinstvo stranke u Varaždinskoj županiji gdje su prije nekoliko dana svi HNS-ovi gradonačelnici i načelnici održali zajedničku konferenciju za novinare, koja je bila posvećena najavi daljnjeg provođenja brojnih projekata u toj županiji.

I Voditelj HNS-ove Političke akademije Boris Blažeković je ocijenio da je potvrda snage stranke i broj okupljenih članovu u Tuheljskim Toplicama koji je za nekoliko stotina veći u odnosu na prošlu godinu.

Štromar je, govoreći o jučerašnjoj sjednici Predsjedništva, rekao da je župan Međimurske županije Matija Posavec kooptiran u to tijelo stranke. Istaknuo je i veliki broj mladih članova stranke u kojima on vidi budućnost HNS-a, a dodao je i da broj od 42 gradonačelnika i načelnika govori da je HNS jedna od jačih stranka, kada se taj aspekt uzima u obzir. Poručio je da je HNS jaka stranka i da će takva ostati.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je rekao da je okupljanjem velikog broja članova u Tuheljskim Toplicama, ali i održavanjem prethodnih pet mini sabora stranke po regijama, ponovo pokrenuta pozitivna komunikacija unutar stranke.

U izjavi se dotaknuo i resora gospodarstva govoreći o brojkama u industrijskom sektoru. Ističe da je zajedno s prošlom te do kraja ove godine brojka uložena u Hrvatsku industriju oko milijardu kuna. Pojašnjava da je ministarstvo osiguralo oko 250 milijuna kuna za otprilike 225 hrvatskih tvrtki koje su se javile za ta sredstva. Ulaganjem tih sredstva otvorit će se oko 3000 novih radnih mjesta, najavio je Vrdoljak.

Inače, stranački je vrh u sklopu sportskih igara odigrao partiju badmintona.

Foto: Damir Krajač/Cropix

Foto: Damir Krajač/Cropix

Foto: Damir Krajač/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:30