BURA U HDZ-u

Vratio mandat HDZ-u: Umirovljeni general Krstičević odustao od Sabora!

Krstičević je stranci poručio kako se želi posvetiti 'svom poslu'

General Damir Krstičević, drugi na listi HDZ-a u X. izbornoj jedinici odlučio je ne ući u Sabor unatoč osvojenu mandatu.

Prije nekoliko dana o tome je obavijestio predsjednicu HDZ-a Jadranku Kosor , a jučer na sastanku i Županijski odbor stranke u Splitsko-dalmatinskoj županiji na čijoj je sjednici bio i glavni tajnik Branko Bačić. Prema izjavama pristutnih, Krstičević se zahvalio svima, ponovio kako ostaje pri svim onim vrijednostima koje zastupao u predizbornoj kampanji, ali u analize izborog rezultata nije ulazio.

- Mogu potvrditi da u Sabor neću ići, zamrznut ću mandat i vraćam se svome starome poslu. Odluku sam donio samostalno i ona nema veze niti sa izborima niti sa strankom. Ja nisam političar i zato je moja odluka takva kakva jest. Mnogi su mi govorili da to ne radim jer imam pravo na četiri godine u Saboru. Govorili su mi da se tako lagodne pozicije nitko nije odrekao i da neka to ne radim, a ja sam se ipak odlučio nastaviti raditi posao koji sam radio i dosad - kazao je za Jutarnji list general Damir Krstičević te istaknuo kako je pomogao najviše koliko je mogao:

- Išao sam srcem pomoći stranci u najtežem trenutku i napravio sam koliko sam najviše mogao. A koliko je to, je li puno ili malo, to ostavljam na prosudbu ljudima. Ne odričem se niti jedne vrijednosti koju sam zastupao u kampanji, a to su istina o domovinskom ratu, važnost prava i dostojanstvo branitelja te demokršćanska opcija kojoj oduvijek pripadam. Dapače. Vraćam se na svoj posao, i ste pozicije mogu pomoći jer radim u velikoj tvrtci. U HDZ-u ostajem kao član, jer je to moja stranka.

Krstičević se u politiku, nakon više od 20 godina vratio krajem siječnja ove godine kada je postao savjetnik još uvijek aktualne premijerke Jadranke Kosor za vojna pitanja. Odmah nakon tog imenovanja krenule su špekulacije kako je imenovanje samo početak njegove političke karijere u HDZ-u, a spominjao se i kao nositelj liste u X. izbornoj jedinici. Donekle, špekulacije su potvrđene kada je Krstičević stavljen na visoko drugo mjesto koalicijske liste HDZ-HGS. O njegovoj odluci u Splitu se špekuliralo već drugi dan nakon izbora, no nikakve potvrde nije bilo sve do sinoć.

Lokalne HDZ-ovce u Dalmaciji Krstičević nije iznenadio. Iako, uz njegovu odluku vezivale su se raznorazne priče od toga da je otišao zbog izbornog rezultata do neslaganja oko koalicije sa Željkom Kerumom . Sve te priče koje su se do u detalja prepričavale još sinoć, Krstičević je odlučno dematirao te je ustvrdio kako je riječ o neistinama i nečijim konfabulacijama.

- Ponavljam, moj neulazak u Sabor nema veze niti sa izborima niti sa strankom - zaključio je.

Odlazak jednog od visokopozicioniranih ljudi s lista koje je osobno sastavljala šefica HDZ-a Jadranka Kosor može se tumačiti kao prilično snažan udarac, no njezini bliski suradnici kažu kako nije riječ o ničemu neuobičajenom.

U Splitu je, međutim, u ovom trenutku daleko bitnije koga će HDZ delegirati kao zamjenu Damiru Krstičeviću. Iako se spominju baš sva imena s liste, izbor kandidata ovisi isključivo o nečijim osobnim preferemncijama. Neslužbeno se doznaje kako je najvjerojatniji zamjenik Damira Krstičevića Ante Babić, načelnik općine Lovreć koji je bio šesti na listi u X. izbornoj jedinici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:25