'NEPRIHVATLJIVE I ZLE PODVALE'

VOJKO OBERSNEL UPUTIO OTVORENO PISMO GRAĐANIMA RIJEKE 'Ne potpisujte peticiju za referendum, želim vam skrenuti pažnju na podvalu koja tu leži...'

 Matija Djanješić / CROPIX

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel uputio je otvoreno pismo građanima Rijeke, pozvavši ih da ne potpisuju peticiju za referendum inicijative "Narod odlučuje".

Istaknuo je da ta inicijativa u Rijeci na 26 lokacija prikuplja potpise za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava, koliko im je odobreno od tražene 41 lokacije. Ističe da Grad nije u cijelosti uskratio odobrenje za sve tražene lokacije i to zato što prvo referendumsko pitanje o promjeni izbornog sustava sadrži prijedlog o kojem se u demokratskom društvu može i treba raspravljati.

- No, želim vam skrenuti pažnju na podvalu koja leži u ovom izjašnjavanju - u drugom referendumskom pitanju zbog kojeg vas ujedno pozivam da ovoj inicijativi svoj potpis uskratite. Naime, inicijativa "Narod odlučuje" u sklopu ovog prikupljanja potpisa traži da se predstavnicima nacionalnih manjina u Saboru uskrati pravo glasanja o povjerenju Vladi i o proračunu kao dvjema najvažnijim temama koje se odnose na cjelokupno funkcioniranje države - poručio je Obersnel.

Nadalje, ističe da ne treba posebno naglašavati da su pripadnici nacionalnih manjina naši sugrađani, susjedi, kolege, prijatelji ili pak rođaci.

- S njima dijelimo svakodnevicu, iste probleme, iste sreće i tuge. Oni zbog toga imaju pravo, jednako kao i svi mi, imati svoje predstavnike u Saboru i imaju pravo na svoj stav o Vladi i proračunu. A taj stav u predstavničkoj demokraciji pronose njihovi zastupnici u Saboru. Uskraćivanjem tog prava, dio naših sugrađana i građana Republike Hrvatske postali bi građani drugog reda, poniženi i osakaćeni za legitimno demokratsko pravo da punopravno sudjeluju u političkom i svakom drugom društvenom životu naše zemlje u kojoj su odlučili živjeti. Uskraćivanje tog prava predstavljalo bi agresivan čin prema ljudima čija nacionalnost ne može i ne smije biti prepreka suživotu, solidarnosti i suradnji - kazao je Obersnel.

Navodi da je raznolikost nacija bogatstvo društva, a ne prijetnja i ne izraslina koju treba otkloniti.

- Zato vas pozivam da, u duhu prihvaćanja i tolerancije, imajući na umu sve pripadnike nacionalnih manjina koje poznajete i one koje ne poznajete, odbijete potpisati ovako drzak prijedlog inicijative "Narod odlučuje". Uvjeren sam da razumijete kako se ovdje ne radi simpatijama ili antipatijama, ne radi se o trenutnim zastupnicima u Saboru, već se radi o dugoročnoj odluci, o promjeni Ustava koji je temeljni dokument države, a posljedice takve promjene sagledive su i sada i u bližoj i daljoj budućnosti. Put povratka, i ponovne izgradnje demokratskog prava nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj na punopravno sudjelovanje u životu zemlje, bio bi mukotrpan i težak. Pozivam vas stoga da iz Rijeke kažemo "Ne!" ovom prijedlogu i pokažemo da smo spremni kao pripadnici većinskog stanovništva hrvatskog nacionalnog određenja stati u obranu manjinskog stanovništva s kojim skladno živimo u našem gradu dugi niz desetljeća i stoljeća - poručio je Obersnel svojim sugrađanima.

Ističe da Rijeka može i treba pokazati koliko su ovakve podvale krajnje konzervativnih nazadnih struja u hrvatskom društvu neprihvatljive, zle, i koliko se nalaze izvan svakog smisla demokratskih načela koja živimo i želimo živjeti.

- Obraćam vam se kao gradonačelnik, jer se nadam da će u kontekstu te funkcije moje pismo biti javno preneseno i doprijeti do vas. No prije svega vam se obraćam kao Riječanin, vaš sugrađanin, jer mislim da se nalazimo u trenutku u kojem je izuzetno važno imati otvorene oči i bez zadrške i straha izreći i živjeti svoja uvjerenja vezana uz nužnu potrebu - i jedinu postojeću mogućnost - da većina zaštiti manjinu. Izloženi smo manipulaciji sadržanoj u tobože pozitivnim porukama kojima se sugerira da "narod odlučuje". No, u suštini ove inicijative skriva se agresivni obračun s pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a uvjeren sam da mnogi građani Hrvatske, koji i žele promjenu izbornog sustava, nemaju istovremenu želju i ambiciju gaziti prava nacionalnih manjina. Zato nemojmo potpisati zahtjev za takvim referendumom i ne dopustimo da se trguje, kalkulira i manipulira postojećim pravima nacionalnih manjina - istaknuo je Obersnel u otvorenom pismu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:38