OKRUGLI STOL

Vojko Obersnel: 'Nisu svi gradonačelnici šerifi. To je stvar karaktera, a ne zakona'

 Tea Cimaš/CROPIX

ZAGREB - Ukidanje mogućnosti da se izravno izabrani gradonačelnici, načelnici i župani mogu smjeniti preko referenduma pokazala se kao jedno od najspornijih pitanja u prijedlogu novog Zakona o izboru lokalnih čelnika, a danas su je redom kritizirali ne samo stručnjaci, nevladine udruge već i zastupnici vladajuće većine. Stoga je ministar uprave Arsen Bauk i na okruglom stolu posvećenom izmjenama izbornog zakonodavstva za lokalne izbore najavio mogućnost da opoziv preko referenduma ipak ostane kao krajnja mogućnost.

No, pritom je upozorio kako bi to značilo i da će u najskorije vrijeme trebati pokrenuti i izmjene Zakona o referedumu kako bi se ta problematika najbolje uredila. Prema sadašnjim je uvjetima naime, potpuno nemoguće smjeniti gradonačelnika na referendumu jer za to mora glasati više od 50 posto upisanih birača.

Na to su upozorili i stručnjici, GONG te članovi radne skupine koji su sudjelovali u izradi zakonskog prijedloga.

- Nije fer da se kod opoziva na referendumu traže drugačija pravila nego kod izbora. Smatramo da bi za smjenu na referendumu trebalo biti dovoljno onoliko glasova s koliko je taj lokalni čelnik izabran plus još jedan glas – objasnio je prof. Nenad Zakošek uime Gonga.

Čak i da vladajuća Kukurika koalicija promjeniti takve rigidne odredbe o referedumu one se, gotovo je izvjesno, neće moći primjeniti na one gradonačelnike koji će biti izabrani na idućim lokalnim izborima. Naime, prema ustavnim odredbama za one izabrane prema jednim pravilima ona vrijede do kraja mandata.

- No, zato će gradonačelnici prema novom prijedlogu biti smjenjivi svake godine – predstavničko tijelo moći će ih rušiti svake godine kod donošenja proračuna. Nakon toga na nove izbore idu jedni i drugi. Premda je bilo i onih, poput prof. Roberta Podoljnjaka i SDP-ovca Ive Jelušića koji smatraju da bi lokalni čelnici trebali biti smjenjivi i u drugim slučajevima primjerice, neizvršavanju proračuna, neprovođenja financijslog plana..., to se najvjerojatnije neće proširivati. Većina u SDP-a, ali i HNS smatraju naime, da je donošenje proračuna jednom godišnje dovoljan test. S druge strane HDZ-ov splitski župan Ante Sanader iz Udruge županija za predloženi model nema lijepe riječi.

- To je nakaradno rješenje da lokalnog čelnika možete smjeniti na proračunu. Tako će ih biti najlakše skinuti - pobunio se HDZ-ovac.

Gradonačelnici će, unatoč kritikama, novim zakonom dobiti ovlast imenovanja u uprave i nadzorne odbore gradskih trgovačkih društava. GONG i pravni stručnjaci tvrde kako će takva mogućnost širom otvoriti vrata političkoj korupciji jer će gradonačelnik koji nema većinu u predstavničkom tijelu nju naprosto kupiti imenovanjima u nadzorne i upravne odbiore. No, SDP s druge strana smatra da gradonačelniku treba dati ovlasti ako se od njega traži odgovornost.

SDP-ovog Vojka Obersnela, inače predsjednika Udruge gradova, posebno su zasmetale kritike kako će ovakvim izmjenama Zakona lokalni čelnici postati još veći šerifi.

- Šerifa je bilo i kada ih se nije biralo izravno već u Gradskom vijeću i to nema veze sa zakonskim rješenjima već sa karakterom – kaže Obersnel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 17:04