PANIKA U HDZ-U

Vodstvo stranke: Prosvjednici su anarhisti i euroskeptici bez podrške javnosti

Rasprava je pokazala razlike, a ne jedinstvo u vladajućoj stranci. Kosor je navodno prekorila šeksa zbog govora u Virovitici.
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - U planu je bilo da će županijski čelnici HDZ-a raspravljati o tome kako pomoći investitorima i kako otkloniti prepreke, a Jadranka Kosor u Rijeci je trebala otvoriti investiciju čija se vrijednost zbraja u milijunima eura. Ali, zbog prosvjeda, pozitivne predizborne teme ostale su u drugom planu. Glavna tema bili su prosvjedi. Vrh HDZ-a zaključio je kako je riječ o anarholiberalima i euroskepticima koji nemaju podršku javnosti. Ponovljeno je da imaju stabilnu parlamentarnu većinu te da s izborima ne treba žuriti bez obzira na zahtjeve ulice.

Brojna neslaganja

No, sastanak, na kojem je bilo četrdesetak ljudi, pokazao je razlike, a ne jedinstvo u vladajućoj stranci. Vrh HDZ-a ne može se složiti oko toga stoji li iza prosvjeda ili ne stoji oporba, da li podržavaju ili ne podržavaju istupe Andrije Hebranga i Vladimira Šeksa, treba li zahtjeve za raspisivanje izbora shvatiti ozbiljno ili ne...

Frakcije u HDZ-u?

Predsjednicu stranke Jadranku Kosor nakon sastanka sudionici su opisivali kao ljutitu, hladnu i distanciranu. Kosor je na sastanku, navodno, po prvi put otvoreno iznosila optužbe za frakcionaštvo, ali nikoga nije imenovala.

Znakovito, potpredsjednika stranke Vladimira Šeksa, pripovijeda isti izvor, prekorila je zbog govora večer prije u Virovitici, kada je spominjao da je “ubilački bijes huligana potaknuo vrh SDP-a”, te da je dokaz da se SDP boji ulaska u EU to što su prosvjednici spalili zastavu EU.

Takve izjave ni po čemu nisu odudarale od onoga što su istaknuti članovi HDZ-a govorili ovih dana, pa jedan od sudionika sastanka tvrdi kako je jučerašnji sukob na staroj fronti “zakuhao” Josip Đakić prenošenjem zasad neotkrivenih tračeva sa sastanka u Virovitici u petak navečer.

Unatoč kružocima na hodnicima Središnjice u kojima se spominjalo kako je “njegovo vrijeme prošlo i on to mora shvatiti”, sastanak je završio kakvim-takvim dogovorom i već uobičajenim pohvalama svemu što čini Jadranka Kosor. Naglašena je njezina presudna uloga u slučaju Tihomira Purde.

Osim unutarstranačkih, Jadranku Kosor suočava se i s unutarkoalicijskim razmiricama. Od dosad najvjernijeg partnera, Hrvatske seljačke stranke, dolaze izjave o raspisivanju izbora ukoliko se sredinom godine ne završe pregovori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:19