DOBRA ZAŠTITA

Voditeljice projekta ‘Popis stanovništva‘ vjeruju da su podaci građana sigurni: ‘Nećemo ih ustupati policiji ili poreznoj‘

Svi podaci o sebi i svojim ukućanima koje unesete bit će korišteni isključivo za statističke svrhe i neće se dijeliti s policijom
Zagreb, 070921.
Branimirova 19.
Drzavni zavod za statistiku.
Reportaza o online popisu stanovnistva, i kako radi aplikacija za ispunjavanje popisa.
Na fotografiji: Ana Vrkic Smircic.
 Goran Mehkek/Cropix

Tri aplikacije za potrebe Popis 2021. izradila je tvrtka King ICT, a podizvođač je bila tvrtka Undabot. Ugovor je potpisan u svibnju 2020. godine, a na projektu je radilo oko 20 osoba. Napravljene su tri aplikacije, a prilikom njezinih izrada stručnjaci King ICT-a su "povlačili" podatke Državne geodetske uprave.

Tako je primjerice povučeno svih 1,6 milijuna adresa, odnosno ulica s kućnim brojevima u Hrvatskoj, ali i popisi crkvenih zajednica i slično. Magdalena Markulj O'Connor, voditeljica projekta "Popis stanovništva", i Ana Vrkić-Smirčić, koordinatorica projekta u King ICT-u, posebno ističu kako se pri izradi aplikacija jako puno truda uložilo da se korisnicima omogući jednostavno popunjavanje upitnika.

Naglašavaju kako je učinjeno sve da svi privatni podaci budu potpuno sigurni. Na pitanje o razini sigurnosti i zaštiti podataka Markulj-O'Connor odgovara: "Vjerujemo da smo dobro zaštićeni. U sklopu projekta vodilo se računa o sigurnosti podataka, kako na razini baze podataka, tako i na razini pristupanja aplikaciji od strane popisivača i kontrolora".

Popisani podaci bit će poznati isključivo i samo DZS-u te se neće ustupati ni jednoj drugoj instituciji (osim znanstvenicima na poseban zahtjev, i to isključivo skupni, anonimizirani podaci) poput policije ili porezne uprave. Niti jedna institucija neće moći dobiti pojedinačni podatak službene statistike.

Također, niti jedna institucija ne smije koristiti individualne podatke za upravne, pravne ili porezne svrhe ili za provjeru osobe koja je ispunila upitnik. Prijavite li u Popisu svoje stvarne prihode, koji ne odgovaraju onima prijavljenima, neće postojati mogućnost da za to odgovarate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 00:15