JUTARNJI SAVJETUJE

VODIČ ZA PROMJENU OPSKRBLJIVAČA STRUJOM Otkrivamo kako plaćati manje mjesečne račune

Nakon ukidanja HEP-ova monopola na isporuku struje istražujemo jesu li RWE energija i GEN-I doista jeftiniji
Split, 121012.Ovih dana na adresu gradana Splita poceli su stizati racuni Elektrodalmacije sa vecim odnosno skupljim racunima za struju.Foto: Josko Ponos / CROPIX
 Joško Ponoš / CROPIX

Prije nekoliko mjeseci pojavila su se dva nova opskrbljivača električnom energijom - njemačka RWE Energija i slovenski GEN-I. Obje tvrtke obećavaju niže cijene struje od trenutno dominantnog opskrbljivača HEP -a.

Postupak prelaska na RWE, kao i na GEN-I, vrlo je jednostavan, potpuno besplatan, ne zahtijeva nikakve zahvate na infrastrukturi i ni u jednom trenutku neće prouzročiti prekid u opskrbi električnom energijom. Postupak prelaska moguće je obaviti i online.

Kada se ne može prijeći

Ipak, HEP bi vaš zahtjev za promjenu opskrbljivača mogao odbiti ako ste uvršteni u tarifni model kućanstvo-crni koji obično imaju veliki potrošači struje ili tarifni model kućanstvo-narančasti gdje su mjerna mjesta opremljena posebnim brojilom koje omogućava pretplatu.

U tom slučaju s HEP-om prvo morate raskinuti ugovor o takvoj potrošnji, opremiti mjerno mjesto odgovarajućim brojilom i promijeniti tarifni model u bijeli ili plavi.

Žalite se HEP-u

Posljednjim smanjenjem cijena u GEN-I-ju tvrde da kućanstva mogu ostvariti deset posto uštede, a mali poduzetnici mogu uštedjeti i do 30 posto. Politiku najnižih cijena bez ugovornih obveza GEN-I temelji na jamstvu da neće povisiti cijene do kraja 2015. godine, čime se tvrtka obvezala da maksimalne cijene neće rasti do 1. siječnja 2016. godine, već postoji samo mogućnost njihova sniženja.

No, pozornost osobito privlači činjenica da se čak i nakon potpisivanja ugovora s novim opskrbljivačem i dalje dio računa mora plaćati HEP-u. Radi se o tome da na kućnu adresu odsad stižu dva računa. Jedan je od HEP-a kojemu kao operateru distribucijskog sustava i dalje plaćate korištenje prijenosne i distribucijske mreže te naknadu za mjernu uslugu čije iznose određuje Hrvatska energetska regulatorna agencija.

Drugi je račun od novog opskrbljivača kojemu plaćate potrošenu energiju, naknadu za opskrbu i naknadu za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora.

Usporedba sva tri opskrbljivača s točnim izračunom

Kućanstvo s dvotarifnim brojilom, koje troši više struje danju, najviše će uštedjeti ako odabere HEP.

Kućanstvo s dvotarifnim brojilom, koje troši više struje noću, najviše će uštedjeti ako odabere HEP.

Kućanstvo s jednotarifnim brojilom najviše će uštedjeti ako odabere GEN-I.

Primjer:

Ako kućanstvo godišnje potroši 3600 kilovatsati električne energije i ima jednotarfino brojilo, najjeftiniji će biti GEN-I. U tom će slučaju vaš godišnji račun za struju iznositi 3300 kuna, od čega otprilike 1400 kuna godišnje platite HEP-u za mrežarinu.

Ako odaberete dvotarifno brojilo, najjeftiniji je HEP. Mi smo računali na primjeru da od 3600 kilovatsati, 2300 kWh potrošimo danju, u vrijeme više tarife, a 1300 noću, u vrijeme niže tarife. Prema tome, godišnji račun će iznositi 2520 kuna, od čega je 1170 kuna mrežarina.

Naš izračun za 3600 kWh godišnje*:

RWE

jednotarifno brojilo: 3400 kn

dvotarifno brojilo: 3000 kn

GEN-I

jednotarifno brojilo: 3300 kn

dvotarifno brojilo: 2928 kn

HEP

jednotarifno brojilo: 3500 kn

dvotarifno brojilo: 2750 kn

Koraci prelaska:

1. Ako želite promijeniti svog opskrbljivača električnom energijom, obratite im se putem weba ili telefona.

RWE: www.rweenergija.hr ili broj telefona 0800 87 77 ili GEN-I: www.gen-i.hr ili broj telefona 0800 2558

2. Kad ste odlučili prijeći jednom od dva nova ponuđača na tržištu, potpišite ugovor i potrebne dokumente te čekajte da vaš novi opskrbljivač riješi papirologiju sa starim.

3. Nakon što su svi dokumenti potpisani, a vi odjavljeni sa starog ponuđača i prijavljeni novome, sljedećeg 1. u mjesecu počet će obračun struje po novim cijenama.

4. Operateru distribucijskog sustava i dalje ćete plaćati korištenje prijenosne i distribucijske mreže (mrežarinu) i naknadu za mjernu uslugu. Sukladno zakonskim odredbama, korištenje mreže i naknadu za mjerne usluge određuje Hrvatska energetska regulatorna agencija. Novi opskrbljivač će vam naplaćivati energiju, naknadu za opskrbu i naknadu za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora.

GEN-I nudi akciju “Mjesec struje besplatno - ljeto 2013.” za kupce iz kategorija kućanstvo i malo poduzetništvo, koji ugovor sklope do 31. listopada 2013.

Ako s RWE-om potpišite ugovor putem weba, uštedite još dva posto na standardne proizvode IDEAL i BONUS te ostvarite online bonus u iznosu od 150 kuna.

*Kilovati koje godišnje potroši prosječno hrvatsko kućanstvo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:35