GRADE SE NASIPI

VODENI VAL IDE PREMA JASENOVCU, ČEKA SE EVAKUACIJA Voda prijeti kućama kraj Velike Gorice

 Kronike VG

NOVO 13:13 - Zbog iznimno teške situacije na poplavom ugroženim područjima, još tisuću vojnika spremno je angažirati se na području Sisačko-moslovačke i Zagrebačke županije na obrani od poplave.

Vojska će imati na raspolaganju logističku potporu, transportna vozila i radne strojeve, te helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u slučaju potrebe za hitnim evakuacijama, izvijestilo je danas Ministarstvo obrane RH ističući kako je takvu odluku ministar obrane Ante Kotromanović donio na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

U Sisačko-moslovačkoj županiji je dosad 400 vojnika intenzivno radila na podizanju i jačanju zečjih nasipa. Najteža situacija proteklih dana bila je u selima Letovanić i Stari Brod, u općini Lekenik, gdje je voda već ušla u mnoge kuće.

Vodeni val na Savi sada se spušta prema Jasenovcu. Proglašeno je izvanredno stanje za područja Općine Lipovljani (Kraljeva Velika) i Općinu Jasenovac (Trebež i Bukovica).

Kako bi Lonjsko polje moglo primiti dodatne količine vode, na nasipu Trebež kontrolirano će se ispuštati višak vode.

Osim sisačkog kraja, poplave ugrožavaju i velikogoričko područje, zbog čega se tijekom vikenda sastao Stožer za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije. Najugroženije je područje općine Orle i selo Čička Poljana.

S obzirom na to da se vodeni val iz Slovenije očekuje sutra, na tom se području također obavljaju pripreme za obranu od poplave, priopćio je MORH.

---------------------------------

PRVA VIJEST

Vodeni val na Savi spušta se prema Jasenovcu, gdje će se sudariti s Unom. Kako bi Lonjsko polje moglo primiti dodatne količine vode, dio stanovnika iz 40-ak kuća u selima Trebežu, Bukovici, Plesnu i Kraljevoj Velikoj mogao bi tijekom jutra biti evakuiran, javlja HRT. Na nasipu kod brane Trebež kontrolirano će se ispuštati višak vode.

Osim sisačkoga kraja, poplave ugrožavaju i velikogoričko područje. Rijeka Odra više se ne može ulijevati u nabujalu Kupu i uzvodno se vraća prema Čičkoj Poljani koja je od ušća u mjestu Odra udaljena 15 kilometara, javljaju Kronike VG.

U dijelovima Čičke Poljane voda se izlila preko prometnica i dvorišta, ugroženo je i nekoliko kuća, a sve kuće se štite zečjim nasipima.

Poplavljena su dvorišta, gospodarski objekti, garaže i drvarnice. Ponovno su ugroženi poljoprivredni nasadi Vesne Smajić koja je u prošlogodišnjoj poplavi pretrpjela štetu od 300.000 kn. Vatrogasci su još večeras iz plastenika spašavali sadnice. Predsjednik MO Čička Poljana Mladen Matanović strahuje da će tijekom noći voda ući u obiteljske kuće.

- Stanovništvu pomažu vatrogasci DVD-a Čička Poljana, DVD-a Kuče, te DVD-a Novo Čiče. Gradnjom zečjih nasipa poplavu pokušavaju staviti pod nadzor – kaže Matanović, ističući kako imaju dovoljno vreća i pijeska, ali da se time ne mogu zaštititi od poplave.

Vodostaj i dalje raste. Mještani se upozoravaju da budu u stanju pripravnosti i sve potrebe jave u Stožer koji dežura u prostoru Stare škole.

Vatrogasne ekipe radile su cijele noći na obrani, priopćeno je iz Grada Velike Gorice.

Zbog poplave zatvorene su pojedine državne, županijske i lokalne ceste u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji.

DHMZ: Zbog većih oborina u Sloveniji moglo bi doći do novog rasta vodostaja Save

SISAK - Stanje u sisačkom Pokuplju postupno se normalizira, jer je vodostaj Kupe u laganom opadanju, priopćeno iz Stožera zaštite i spašavanja RH.

Pristup do najugroženijih naselja, Letovanića i Starog Broda je olakšan i moguć je osobnim automobilima. Međutim, zaobalne vode još prijete pa su i pripadnici Hrvatske vojske u stanju pripravnosti zadržani na terenu.

Iz Hrvatskih voda je priopćeno kako se borba protiv poplava postupno prenosi na područje sisačke donje Posavine.

Zbog punih riječnih korita i prirodnih retencija Lonjskog i Odranskog polja, očekuje se otežan prihvat velikih voda Save i njezinih pritoka, što ugrožava postojeći sustav obrane od poplava.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda javljaju kako se danas i sutra očekuju veće oborine u Sloveniji, što bi moglo utjecati na porast vodostaja Save. Zbog toga je Državna uprava za zaštitu i spašavanje osigurala dodatne količine vreća s pijeskom, koje se već distribuiraju na teren, a od Ministarstva obrane je zatraženo još tisuću vojnika koji bi pomogli u obrani od poplava.

Ako se ukaže potreba obavit će se i djelomična evakuacija stanovništva

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel sinoć je proglasila izvanredno stanje za mjesto Kraljeva Velika u općini Lipovljani, Plesno na području grada Novske i za općinu Lekenik. ( Hina)

Vodostaj i dalje raste u Čičkoj Poljani

ZAGREB - U dijelovima Čičke Poljane voda se izlila preko prometnica i dvorišta, ugroženo je i nekoliko kuća, a sve kuće se štite zečjim nasipima.

Vodostaj i dalje raste. Mještani se upozoravaju da budu u stanju pripravnosti i sve potrebe jave u Stožer koji dežura u prostoru Stare škole.

Vatrogasne ekipe radile su cijele noći na obrani, priopćeno je iz Grada Velike Gorice. ( Hina)

Voda se povlači na poplavljenom području Kosinja u Lici

KOSINJ - Na poplavljenom području Kosinja u Lici voda se postupno povlači.

U posljednja 24 sata razina vode opala je za oko 25 centimetara. Unatoč tome još su pod vodom lokalne ceste za Donji Kosinj, Rudinku, Kosinjski Bakovac i Šušanj.

Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Joso Živković izjavio je jutros da su punoj su pripravnosti sve službe na području Kosinja gdje su na snazi izvanredne mjere zaštite. Prijevoz je osiguran s tri čamca.

Opskrba toga područja živežnim namirnicama je redovna. Procjenjuje se da bi se voda s prometnica mogla povući za tri do pet dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:10