FOTO: KIŠA IZAZVALA KAOS

VODENA KATAKLIZMA Šteta se mjeri u desecima milijuna, divlja bujica nosila sve, mladića udario grom, šibenska knjižnica devastirana

Kiša je snažnim intenzitetom padala od 18 do 22 sata te je kroz to vrijeme, ovisno o mjestima, palo između 150 i 200 litara kiše po metru kvadratnom
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Ogromnu materijalnu štetu, koja se broji već na desetke milijuna kuna, nanijelo je grmljavinsko nevrijeme praćeno jakom kišom koje je u srijedu navečer pogodilo šibensko područje. Kiša je snažnim intenzitetom padala od 18 do 22 sata te je kroz to vrijeme, ovisno o mjestima, palo između 150 i 200 litara kiše po metru kvadratnom.

Kao i lanjskog 11. rujna kada je u nekoliko sati palo 240 litara, ponovno su najviše stradale Vodice i Tribunj u kojima je poplavljeno više stotina objekata, ali ovaj put jake padaline nisu zaobišle Šibenik, Skradin, Drniš, Pirovac, Tisno i druga susjedna mjesta.

Pored predjela Dolac koji se uvijek nađe pod vodom kod jačih padalina, u Šibeniku je najviše stradala Gradska knjižnica.

Poplavljen je kompletan podrumski dio knjižnice, izložbeni prostor, audio-vizualni odjel i hemeroteka.

- U lijevom krilu zgrade pod silinom bujice napukao je dupli stakleni prozor te je voda oštetila brojnu građu, uglavnom periodika. Šteta je ogromna. Radi se o velikoj zbirci znanstvenih časopisa. Moramo utvrditi koliko je građe oštećeno, a koliko smo nepovratno izgubili, kazao je Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice.

Knjižnicu je obišao šibenski gradonačelnik Željko Burić koji je ustvrdio kako su uzroci plavljenja prostorija otvoreni putovi i nedovršeni projekti na prostorima oko knjižnice, na kojima se voda sakuplja i vrši pritisak na zgradu.

- Angažirat ćemo građevinske stručnjake da ispitaju problem i pri realizaciji projekta rekonstrukcije Poljane i gradnje podzemnih garažana, iznaći će se trajno rješenje za ovaj problem, kazao je gradonačelnik Burić.

Silina vodene bujice izbila je granitne kockice s pločnika na 'Vanjskom' i nanijela ih do glavnog gradskog trga Poljane.

U Hitnoj pomoći, pak, završio je mlađi muškarac koji je ozlijeđen uslijed udara groma u stablo dok se nalazio na autobusnom stajalištu kod Poljane.

Ipak, vodena kataklizma najviše je pogodila Vodice. Iza brojnih mještana i vodičkih vatrogasaca neprospavana je noć. Dan poslije ispumpavaju se na stotine stambenih i ugostiteljskih objekata u koje je prodrla voda, a dodatne probleme sada predstavljaju podzemne vode koje je aktivirala priroda.

Poplavljen je i Dječji vrtić 'Tamaris'. U ulici Prve primorske čete bujica vode odnijela je parkirani Renault Clio i bacila ga u provaliju, dok je u susjednoj Ličkoj ulici izletio s ceste i završio u lokvi dubokoj jedan metar, dok se vozačica izvukla iz automobila bez ozljeda.

Poplavljeni su brojni apartmani u kojima sada nitko ne stanuje i čiji vlasnici žive izvan Vodica pa vodička gradonačelnica apelira na te vlasnike iz unutrašnjosti Hrvatske da dođu u Vodice kako bi se mogla sanirati nastala šteta.

- Stanje je teško, materijalna šteta je velika, ali ipak ne u tolikoj mjeri kako je to bilo lanjskog rujna. Sve naše službe od vatrogasaca i volontera Civilne zaštite, pa do građevinske operative dočekale su spremnije poplavu u odnosu na lani. Ujedno i građani su kroz proteklu godinu napravili određene građevinske korekcije na svojim objektima što je spriječilo dotok vode. No, ipak je riječ o višemilijunskim štetama, kazala je vodička gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev, te pozvala građane da prijave štete Gradskom povjerenstvu.

Vodička gradonačelnica podsjetila je kako su materijalne štete koje su izazvale poplave lanjskog rujna bile procijenjene na 10 milijuna kuna. No, iako je tada šibensko-kninski župan proglasio elementarnu nepogodu i sva dokumentacija o štetama dostavljena je nadležnim državnim institucijama, od države građani nisu dobili ni lipe.

I nakon ove poplave Vodica, neizbježno je pitanje o postojećem sustava odvodnje oborinskih voda, na kojemu se mora pod hitno poraditi. Jer doista je paradoksalno da se dijelovi vodičke obale i šetnice pretvore u bazen dubok pola metra, a na samo desetak metara od mora. Dakle, zbog svojevremeno izgrađenih raznoraznih rubnjaka, zidova i zidića nije omogućen protok vode i njezino izlijevanje u more.

U Dubrovniku vatrogasci u danu intervenirali više od 20 puta

Zbog velike količine kiše koja je pala u Dubrovniku u četvrtak, dubrovački vatrogasci imali su više od 20 intervencija, doznaje se iz Javne vatrogasne postrojbe dubrovačkih vatrogasaca.

Po podacima Državnoga hidrometeorološkog zavoda, na dubrovačkom području tijekom jutra palo je 76,5 litara kiše po metru četvornome, a vatrogasci su morali intervenirati u obiteljskim kućama, ugostiteljskim objektima te u dječjem vrtiću.

"Radilo se najviše o poplavama obiteljskih kuća, ugostiteljskih objekata, poslovnih prostorija, podruma i Dječjeg vrtića 'Palčica'. Imali smo i jedno izvlačenje vozila u naselju Kantafigu", ističu dubrovački vatrogasci.

Po najavama meteorologa, na dubrovačkom području poslijepodne su ponovno mogući jaki pljuskovi. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:50