PREDVIĐANJA

VODEĆI HRVATSKI STRUČNJACI ZA POLITIČKI MARKETING O MOGUĆOJ MILANOVIĆEVOJ UTRCI ZA PREDSJEDNIK 'Pokazao je da može korigirati temperament, ali...'

Ne očekuju da će njegova kandidatura biti formalizirana prije završetka izbora za nove zastupnike u Europskom parlamentu
Zoran Milanović
 Goran Mehkek / CROPIX

Kandidaturu bivšeg predsjednika SDP-a i bivšeg premijera Zorana Milanovića za predsjednika Republike stručnjaci za politički marketing smatraju vrlo izvjesnom, ali ne očekuju da će ona biti formalizirana prije završetka izbora za zastupnike u Europskom parlamentu.

Realnijim smatraju da se Milanović o njoj izjasni tek na jesen, dakle neposredno pred početak kampanje za predsjedničke izbore. Izađe li na izbore, očekuju da će prije biti kandidat SDP-a i stranaka s kojima je SDP koalirao u prošloj Vladi, nego neovisni.

Motivacija birača

Naši se sugovornici slažu i u ocjeni da bi Milanović ušao u drugi krug s aktualnom predsjednicom i kandidatkinjom HDZ-a Kolindom Grabar-Kitarović, no različito procjenjuju njegove šanse da pobijedi na izborima.

- Milanovićeva kandidatura bila bi logična jer SDP nije uspio isprofilirati drugog kandidata. To bi bila situacija slična onoj kada na lokalnim izborima SDP nije imao kandidata za gradonačelnika Zagreba, pa su podržali HNS-ovu Anku Mrak Taritaš - kaže Krešimir Macan koji smatra da bivši premijer može osvojiti Pantovčak jedino ako uđe u kampanju kao kandidat koji će uvjeriti birače da je spreman inicirati promjene i koji će opći interes i javno dobro staviti na prvo mjesto.

Zagreb, 150518.
Trg sv. Marka, Vlada RH.
Dolazak ministara na sastanak uzeg kabineta Vlade.
Na fotografiji: Kresimir Macan
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Krešimir Macan

- Zoran Milanović bi trebao ući u drugi krug kao kandidat svih protiv HDZ-a. No i uz to mu je nužna podrška stranke kao logistika u kampanji, ali i da bi na izborima imao svoje promatrače - kaže Macan i podsjeća da je na zadnjim izborima Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila Ivu Josipovića s razlikom od svega 30.000 glasova što govori da je svaki glas važan te koliko je važno motivirati svoje birače da izađu i glasaju.

Govoreći o mogućoj Milanovićevoj kandidaturi za predsjednika države, Ivica Relković također povlači paralelu s kandidaturom Anke Mrak Taritaš koju je SDP u nedostatku svog kandidata podržao za gradonačelnicu Zagreba. No, Relković smatra da bi bivši premijer imao veće šanse kada bi na izbore izašao kao neovisni kandidat, nego kandidat lijeve stranke. Tim prije što su njegovi limiti nepredvidivost i teret političke prošlosti.

Zagreb, 120318.
Perkovceva ulica.
Udruga Lipa je u Novinarskom domu predstavila i prezentirala projekt Crna knjiga trosenja javnog novca.
Na fotografiji: Ivica Relkovic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Ivica Relković

Politički doseg

- Doduše, Milanović je još na prošlim izborima želio proširiti svoj politički doseg i u kampanji se obraćao i braniteljima, ali bez uspjeha. Kolinda Grabar-Kitarović, međutim, uzima i glasove dijela lijevih birača - kaže Relković koji smatra da Milanović sigurno ulazi u drugi krug, ali mu je tu limitiran doseg zbog čega mu ne predviđa pobjedu nad aktualnom predsjednicom Grabar-Kitarović.

Ankica Mamić smatra da Milanović kao neovisni kandidat nema šanse čak ni za ulazak u drugi krug.

Zagreb, 281011.
Agencija Im and C, Maksimirska 94.
Vlasnica agencije Im and C Ankica Mamic i Aleksandra Kolaric, managerica u Delloitu odrzavaju prijateljstvo putem Facebooka na kojem medjusobno prate gdje se nalaze kada su na putu.
Na slici: Ankica Mamic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Ankica Mamić

- Kampanja se ne može raditi bez ozbiljnog budžeta i logistike. Izbori za zastupnike u Europskom parlamentu će pokazati da je tome tako jer neovisne liste nemaju šanse - kaže Mamić.

Naglašava, međutim, kako je Zoran Milanović kandidat kojega si aktualna predsjednica može najviše poželjeti u drugom krugu.

- Milanović može ući u drugi krug samo kao kandidat ljevice, a s time je ograničen na 30 posto glasova - obrazložila je stav da nema šanse protiv Grabar-Kitarović.

Osvrnula se i na priču prema kojoj bi general Ante Gotovina mogao podržati Milanovića kao predsjedničkog kandidata, no po njoj ona ne drži vodu jer “ne vidi ni jedan razlog zbog kojega bi Gotovina podržao bilo kojeg kandidata, posebno SDP-ova, bez obzira na osobne odnose”.

Odgovarajući na pitanje što bi Milanović kao kandidat SDP-a govorio o odnosima u toj stranci, Ankica Mamić kaže da to može biti samo mazohizam predsjednika stranke Davora Bernardića ili znak potpunog kadrovskog vakuuma u SDP-u.

- Kandidiranje Milanovića govori o kadrovskoj devastaciji u kojoj SDP nema nikog drugog, a do toga su doveli upravo Milanovićevi ljudi koji su rušili Bernardića iako ih je legitimno pobijedio na izborima - kaže Ankica Mamić uz napomenu da bi kandidatura Ive Josipovića bila još gora nego Milanovićeva, a SDP kao velika stranka mora imati svoga kandidata na izborima.

Oporbeni lider

Božo Skoko smatra da nije lako pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović, no bivšeg premijera vidi kao kandidata koji ima šanse. - Zoran Milanović može biti kvalitetan predsjednički kandidat. Ima državničko iskustvo, percipiran je kao socijaldemokrat s izraženim nacionalnim osjećajem, a pokazao je da može, kad hoće, korigirati svoj temperament - kaže Skoko.

Zagreb, 040516.
Hrvatsko katolicko sveuciliste, Ilica 242.
U organizaciji Odjela za komunikologiju na Hrvatskom katolickom sveucilistu odrzao se okrugli stol Komunikacija i milosrdje: izazov za hrvatski medijski prostor.
Na fotografiji: Bozo Skoko, Fakultet politickih znanosti, Sveuciliste u Zagrebu.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Božo Skoko

Ako se kandidira kao neovisni kandidat, imat će na raspolaganju širu biračku bazu, navodi dalje, i nastavlja da će Milanović bez SDP-a teško moći osigurati stranačku infrastrukturu na terenu.

- Može imati ozbiljne šanse ako će iza njega, kao SDP-ova kandidata, stati ključne oporbene stranke. Eventualnom kandidaturom može se profilirati kao oporbeni lider i dodatno ojačati svoj imidž. Izgubi li utrku, to može utjecati na definitivni završetak njegove političke karijere. A pobijediti predsjednicu neće biti lako - kaže Skoko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:44