ŽELJKO MITROVIĆ

VLASNIK PINK TV-a IZGUBIO PRAVNU BITKU Zaplijenjena jahta srpskog tajkuna ipak ide u prodaju

Željko Mitrović podnio je ustavnu tužbu kao zadnju nadu za spas 10 milijuna eura vrijednog El Bosca
 CROPIX

Željko Mitrović, vlasnik srpske televizije Pink TV, podnio je nedavno ustavnu tužbu jer mu je hrvatska carina zaplijenila jahtu El Bosco u rujnu 2010. tražeći da plati dva milijuna eura carine i takse.

Mitrovićev odvjetnik Neven Cirkveni otkriva da su se, nakon što im je Upravni sud odbio tužbe, odlučili na ustavnu tužbu.

- Podnijeli smo je jer smatramo da su nam uskraćena ustavna prava, a ostale postupke vodili smo zbog niza proceduralnih propusta pri oduzimanju jahte - kaže odvjetnik.

Carina i takse

Jednu tužbu podnijeli su i na Općinskom sudu u Dubrovniku, a ovih dana donesena je nepravomoćna odluka prema kojoj Mitrović ipak ostaje bez jahte.

- Žalit ćemo se višem sudu - najavio je Cirkveni.

Riječ je o nepravomoćnoj presudi suda u Dubrovniku u procesu koji je tvrtka El Bosco iz Splita pokrenula protiv Ministarstva financija, odnosno Carinarnice u Dubrovniku, a zbog zaštite od nezakonite radnje, odnosno objave oglasa o prodaji jahte od strane države.

Sud u Dubrovniku odbio je tužbeni zahtjev i naložio je tužitelju namirivanje troška postupka u iznosu od 372.540 kuna.

Jahtu je Mitroviću Carinska uprava zaplijenila 2010. tražeći da plati carine i takse. Brod je zaustavljen kad je iz crnogorskog uplovljavao u hrvatsko teritorijalno more.

Dva prijestupa

Carinici su ocijenili da su tada počinjena dva prijestupa. Prvi je bio to što Mitrović, većinski vlasnik tvrtke El Bosco sa sjedištem u Gibraltaru na koju je brod registriran, nije bio na jahti u trenutku ulaska u Hrvatsku.

Drugi propust bio je to što su četiri člana posade zatečena na jahti uposlena u Mitrovićevoj tvrtki sa sjedištem u Hrvatskoj. Po hrvatskim propisima, jahta u vlasništvu inozemne tvrtke ne može zapošljavati posadu zaposlenu u hrvatskoj tvrtki. Mitrović je odbio platiti carine i takse i upustio se u pravnu bitku.

Carinska uprava je u kolovozu 2011. pokušala jahtu prodati putem oglasa, no ovim ju je postupkom Mitrovićev odvjetnik uspio zaustaviti.

U oglasu Carinske uprave tada su bile navedne specifikacije jahte te je ocijenjeno da je u dobrom stanju.

- Sad više nije jer je uopće ne održavaju - kaže Mitrovićev odvjetnik Cirkveni.

Riječ je o Sunseekeru 105, dugačkom 31 metar. Luksuznu jahtu sa šest kabina i dvije palube Mitrović je kupio 2007. na Croatia Boat Showu u Splitu. Poznavatelji luksuznih jahti procjenjuju da joj cijena nije bila manja od 10 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. srpanj 2024 23:53