BORBA ZA NAPUŠTENE PSE

'Vlahušić je i dalje za eutanaziju, samo odgađa njezinu primjenu'

Društvo za zaštitu životinja smatra kako je Andro Vlahušić zavarava medije te je odgovornost prebacio na premijerku
Dubrovnik, 071109.Utociste za pse na Zarkovici- dio Srdja iznad Dubrovnika. Na predstojecoj raspravi na Gradskom vijecu Dubrovnika, koje ce u srijedu, raspravljati ce se o mogucem uvodjenja eutanazije za napustene zivotinje iz sklonista na Zarkovici koje ne budu udomljene u roku od 60. Na Zarkovici volonteri Drustva za zastitu zivotinja Dubrovnik trenutracno brinu o 259 pasa, 60 macaka i 2 galeba.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

DUBROVNIK - Gradonačelnik Andro Vlahušić nije izmijenio svoj stav, te i dalje eutanaziju životinja smatra najboljim rješenjem i spasom gradskog proračuna. Njegova izjava u medijima nije nas zavarala. On je samo prebacio odgovornost na premijerku Jadranku Kosor i odgodio donošenje odluke koja bi omogućila eutanaziju životinja u Utočištu na Žarkovici - poručili su aktivisti dubrovačkog Društva za zaštitu životinja u povodu održavanja prosvjeda za spas pasa iz utočišta na Žarkovici u srijedu poslijepodne pred Gradskom vijećnicom.

Predstavnici Društva podsjećaju da gradske vlasti odluku o načinu zbrinjavanja napuštenih životinja mogu donijeti tek nakon što Dubrovnik dobije azil.

Grad Dubrovnik bio je dužan pokrenuti izgradnju gradskog azila do 1. siječnja 2009. godine, što mu je naložila i Veterinarska inspekcija, no to nije učinjeno. Utočište na Žarkovici je osnovalo Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik kao jedino u cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U Utočištu su sve životinje u "vlasništvu" Društva, što je zabilježeno u evidenciji o mikročipiranju pasa.

- U dogovoru s Gradom dopušteno nam je, do obećane izgradnje novog azila, privremeno korištenje prostora na Žarkovici, a ta "privremenost" traje već 6 godina tijekom kojih je Dubrovnik bio jedini Grad u kojem se životinje nisu eutanazirale. Svih 6 godina Društvo rješava gorući komunalni problem Grada nego i Županije, te pere savjest neodgovornih i needuciranih vlasnika koji odbacuju svoje ljubimce - poručuju dubrovački "zaštitari" životinja.

Utočište nema ni osnovne uvjete za život

U mraku, ali zaštićeni Utočište na Žarkovici nema električne struje, tekuće vode, ni stalnu financijsku pomoć, napominju iz Drušva. Dodaju kako su, unatoč poteškoćama, sve životinje iz pribježišta cijepljene, čipirane, sterilizirane i pod zdravstvenom zaštitom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:06