KAKO ĆE IZGLEDATI HRVATSKE REGIJE?

VLADAJUĆI NEMAJU PLAN ZA NOVI USTROJ HRVATSKOG TERITORIJA Bauk želi pet regija, Milanović ne bi ništa dirao

Stranke koalicije podijelila je izjava premijera kako nema namjeru ukidati županije
Zagreb, 070515. Sjednica Vlade Republike Hrvatske na cijem dnevnom redu je prijedlog akcijskog plana za provedbu Odluke o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima.Na fotografiji: Arsen Bauk.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

Stranke Kukuriku koalicije prilično su suzdržane prema izjavi premijera Zorana Milanovića da su županije sasvim optimalni oblik srednje teritorijalne organizacije u Hrvatskoj. Naši sugovornici iz HNS-a, IDS-a i HSU oprezni su kada je posrijedi tema ukidanja županija, no, za razliku od Milanovića, smatraju da imamo previše gradova i općina te da dio njih treba ukinuti. Kao najvažniju ističu potrebu decentralizacije odgovornosti, ali i prihoda.

Partijske mreže

IDS navodi da Istra svake godine u središnju blagajnu uplati čak 800 milijuna kuna viška kojim bi u svojoj županiji mogli financirati niz projekata. U HNS-u poručuju da će oni u svom programu inzistirati na decentralizaciji i preustroju, ali neće definirati koje bi teritorijalne jedinice trebalo ukinuti. - Pitanje je mogu li se velike stranke uhvatiti u koštac sa svojim partijskim mrežama. To je prije svega problem HDZ-a, ali i SDP-a i radi se o tome kako će se oni othrvati vlastitoj stranačkoj infrastrukturi koja se razgranala kroz lokalna tijela vlasti - komentirao je Goran Beus Richembergh iz HNS-a.

HNS je napravio draft svog izbornog programa, a u njemu je i stav te stranke o teritorijalnom ustroju. - HNS nema rješenje o tome koliko bi Hrvatskoj trebalo općina i gradova, ali smo na stavu Instituta za javnu upravu da treba smanjiti broj gradova i općina po kriteriju njihove financijske održivosti - kaže Beus Richembergh.

Predsjednik HSU Silvano Hrelja kaže da pet povijesnih regija imaju više lokalpatriotsko značenje. No, i on ističe da je previše općina i gradova.

Hrvatska iza Grčke

- Smanjenje broja županija ili uopće teritorijalnih jedinica nije uvjet da se dođe do decentralizacije - kaže Hrelja. Milanović, pak, tvrdi da velik broj općina i županija nije osobit problem u našoj zemlji te da puno manje novca odlazi na financiranje manjih teritorijalnih jedinica nego što se misli.

- Potpuno se slažemo s premijerom da na financiranje lokalne samouprave odlazi mnogo manje novca nego što se to u javnosti želi prikazati. Želimo vjerovati da je premijerova izjava najava stvarne decentralizacije koja je predviđena Planom 21, a koja dosad nije realizirana - rekao je Giovanni Sponza, glavni tajnik IDS-a. Dodao je kako je Hrvatska, nakon Grčke, najcentraliziranija članica EU. - Čak 90 posto prihoda odlazi u centralni državni proračun, pet posto ide Gradu Zagrebu, a preostalih pet posto dijele sve općine, gradovi i županije - kaže Sponza.

Razvoj javne uprave

Beus Richembergh iz HNS-a podsjeća da su županije definirane i Ustavom te da bi za njihovo ukidanje i uvođenje regija valjalo promijentii Ustav, a za to je, pak, potrebna dvotrećinska većina u Saboru. Podsjeća i da je nedavno usvojena Strategija razvoja javne uprave za razdoblje od 2015. do 2020. Strategiju su podržali SDP, HDSSB, HNS, Nezavisni ljevičari, Laburisti, DC, zastupnici Novog vala i Reformisti, SDSS te HSU. Govoreći o toj strategiji, ministar uprave Arsen Bauk je rekao da je njena najveća prednost i nedostatak što se ne izjašnjava o optimalnom teritorijalnom ustroju Hrvatske. - Vjerujem da niti jedna strategija koja bi izrijekom definirala teritorijalni ustroj ne bi mogla proći u Saboru - rekao je Bauk. Da je u pravu, govori primjer iz njegove stranke. Naime, u samo dva dana su objavljeni njegov i intervju premijera Milanovića, a obojicu se pitalo za županije i regije. Dok je premijer rekao da ne vidi ništa dobro u podjeli na pet povijesnih regija jer je to bila okosnica hrvatskih podjela i manipulacija Hrvatskom, Bauk je ponovio stav iz 2013. kojim se zalaže za regije i prema kojemu bi četiri dalmatinske županije spojio u jednu regiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:57