NOVI PREUSTROJ

VLADA ZATVARA DRŽAVNI INSPEKTORAT Svako ministarstvoimat će inspektore za svoj resor

Otpuštanja neće biti, jer inspektora ionako manjka, ali bi dosta njih moglo biti umirovljeno
 Goran Mehkek / CROPIX

Državni inspektorat zatvorit će svoja vrata s početkom sljedeće godine, piše Novi list. Ovim će potezom biti pogođeno oko 800 inspektora, ali neće ostati bez posla jer će biti raspoređeni po ministarstvima.

Prema pisanju Novog lista, ministarstvo rada će dobiti svoju inspekciju rada, dok će inspektori zaštite potrošača, trgovine, usluga i općenito gospodarska inspekcija prijeći će u Ministarstvo godpodarstva. Kao je istom listu potvrđeno, otpuštanja neće biti, jer inspektora ionako manjka, ali bi dosta njih moglo biti umirovljeno.

Ovom transformacijom Vlada namjerava postići značajne uštede.

- Efikasnost rada će biti puno veća jer dosadašnjom efikasnošću Državnog inspektorata nismo zadovoljni. Inspekcija će po novome imati puno veće ovlasti - izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava MIrando Mrsić.

Za razliku od njega, jedan od osnivača Državnog inspektorata, Branko Jordanić, nezadovoljan je ovom odlukom.

- Ovakvo rješenje je van pameti. Neće više biti nepristranih inspektora jer će oni morati kontrolirati i sankcionirati poteze onih s kojima sjede na katu. Državni ispektorat je trebao biti poluga za kreiranje boljeg društva. Sustav je na ovaj načić vraćen korak unatrag, a uvjeren sam da neće biti mjesta za svih 800 inspektrora - poručio je Jordanić za Novi list.

Inspektorat je osnovan prije 15 godina, a služio je kao neovisno tijelo u čijem se sastavu nalaze gospodarska i inspekcija rada te elektroenergetski i rudarski inspektori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:26