HFP ODLAZI U POVIJEST

Vlada ukida najveće zlo hrvatske privatizacije

HFP se ukida 31. ožujka. Umjesto njega, 1. travnja trebala bi zaživjeti Agencija za upravljanje državnom imovinom
 Cropix

ZAGREB - Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice napravila ključni korak u pravcu ukidanja Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i njegova “utapanja” u novu Agenciju za upravljanje državnom imovinom (AUDIO).

Premijerka Jadranka Kosor i ministri odlučili su, naime, razriješiti Vedrana Duvnjaka s mjesta predsjednika HFP-a i na njegovo mjesto do 31. ožujka imenovati njegovu suradnicu Ivu Galić. Istodobno, Duvnjaka su Banski dvori imenovali za novog ravantelja AUDIO-ja, agencije koja će objediniti HFP i dosadašnji Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom, a koja bi trebala zaživjeti 1. travnja.

Brojne kontroverze

Nova će mega-agencija, iz čijeg je sastava u posljednji trenutak ispala Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), upravljati milijardama kuna vrijednom državnom imovinom. Osim državnih udjela u raznim tvrtkama, kojih se Vlada polako rješava, u njenom će djelokrugu biti i upravljanje brojnim nekretninama, pa čak i Banskim dvorima, kao i zemljištem i vojarnama. Cijela ideja AUDIO-a zapravo se svodi se na brže, lakše i jeftinije upravljanje državnom imovinom.

Zaživljavanje AUDIO-a jedna je od ključnih karika u Vladinu planu privlačenja domaćih i stranih ulaganja, bez kojih će smanjenje broja nezaposlenih, kojih bi do proljeća moglo biti i 350.000, ostati samo na razini pustih želja.

Uostalom, čitav životni vijek HFP-a bio je u znaku brojnih kontroverzi. Stoga se od nove mega-agencije očekuje da pridonese i ubrzanju gospodarskog rasta.

Nova agencija

Duvnjak će u novoj agenciji imati znatno veće ovlasti nego što ih je imao u HFP-u. Moći će, među ostalim, odlučivati o nekretninama, dionicama i udjelima države u tvrtkama do vrijednosti milijun kuna. U tome će mu pomagati Petar Čobanković , potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, koji je i dosad bio na čelu Upravnog odbora HFP-a. Po novom, Čobanković će biti predsjednik Upravnog vijeća AUDIO-a, a zamjenik će mu biti novi potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević . Za članove Upravnog vijeća agencije premijerka je odlučila imenovati i HDZ-ove ministre Đuru Popijača i Branka Bačića te HSS-ovca Damira Bajsa.

U Upravnom vijeću nove agencije sjedit će i predstavnici socijalnih partnera - Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i sindikata, čime ta insitucija poprima i elemente u praksi ugaslog Gospodarsko-socijalnog vijeća. Poslodavce će u Upravnom vijeću AUDIO-a zastupati glavni direktor HUP-a Davor Majetić, dok će predstavnika sindikata članovi Vlade imenovati naknadno. Prema neslužbenim informacijama, na to mjesto ipak neće doći Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS), koji je dosad sjedio u Upravnom vijeću HFP-a, već se najveće šanse daju Mladenu Novoselu, predsjedniku SSSH, najveće sindikalne središnjice u Hrvatskoj.

Ukidanje HFP-a i zaživljavanje AUDIO-a od 1. travnja za Hrvatsku je simboličan završetak jedne epohe. Privatizacija, doduše, nije završena, ali ona bi se odsad ipak trebala obavljati učinkovitije.

Sramni trenuci

- Tranzicija u Hrvatskoj još nije gotova jer je ostalo puno poduzeća koji će prije ili kasnije biti privatizirana. No, ukidanje HFP-a moglo bi označiti kraj dosadašnjeg oblika privatizacije, koji se nije mijenjao 15 godina - primjećuje Damir Novotny, neovisni ekonomist.

Dodaje kako je HFP tijekom svog postojanja imao “i svjetlih i sramnih trenutaka”. Ove potonje do izražaja su posebno došle u vrijeme kada je USKOK češljao poslovanje HFP-a, nakon čega je njegova vrhuška završila iza brave.

“Tamne strane” HFP-a do izražaja su došle i u brojnim pritužbama stranih ulagača. Među posljednjima koji su iskazali nezadovoljstvo s HFP-om je i Jean-Francois Ott, predsjednik Orco grupe, koja ima oko 55 posto Sunčanog Hvara.

Čime će sve upravljati AUDIO:

- dionicama i poslovnim udjelima države u poduzećima

- nekretninama u vlasništvu RH

- dionicama i poslovnim udjelima HZMO-a

- dionicama i poslovnim udjelima Državne agencije za sanaciju banaka i osiguranje štednih uloga (DAB)

- drugom imovinom koju mu država prenese

Čobanković dobio rat: Duvnjak šef AUDIO-a

Imenovanje Vedrana Duvnjaka za ravnatelja nove Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) bilo je obilježeno sukobima potpredsjednika Vlade Petra Čobankovića i ministra gospodarstva Đure Popijača.

Šukerov čovjek

Popijač je pokušavao nametnuti svoga čovjeka na to mjesto. Argumenti mu nisu bili vjerodostojni, ali su bili jaki: tvrdio je da je Duvnjak blizak Ivanu Šukeru. Zbog

toga je premijerka, kako tvrde izvori Jutarnjeg, dugo vremena dvojila oko Duvnjaka. Presudila su Čobankovićeva uvjeravanja, ali i Duvnjakov ozbiljan napor u sređivanju stanja u Fondu za privatizaciju, gdje je bio šef od veljače 2008., nakon što je otkrivena afera Maestro, u koju su bili umiješani visoki dužnosnici te institucije.

Čobanković, koji je svojevrsni Duvnjakov mentor, znao je reći da “taj ne sluša nikoga, pa ni njega te da mu je teško povjerovati da je slušao Šukera”.

HDZ-ov kadar

Vedran Duvnjak (1974.), mladi je kadar HDZ-a, koji je prije imenovanja za šefa Fonda radio u Ministarstvu financija. Nije se slagao s tadašnjim šefom Šukerom i odlazak u Fond dočekao je kao spas.

On je i autor koncepta Agencije za upravljanje državnom imovinom. Istodobno, uspio je upisati više od 30 milijuna kvadrata građevinskog zemljišta u državni portfelj. Smanjio je troškove poslovanja Fonda u godini dana za više od 65 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:11