POČINJE ISTRAGA

Vlada sumnja na urotu paraobavještajnog podzemlja: ‘Mailovi nam stalno cure. To je previše da bi bilo slučajno’

Ne treba očekivati smjenu Siniše Hajdaša Dončića jer vrlo dobro vodi Ministarstvo i spada među osobe od najvećeg povjerenja premijera Milanovića, kaže nam izvor iz Vlade
 Nikša Stipaničev/CROPIX

U načelu, Siniša Hajdaš Dončić nije napravio ništa zbog čega bi morao napustiti Vladu, ali čitava stvar je ispala užasno glupo. Sve je dodatno pokvarila potpuno pogrešna Dončićeva reakcija u kojoj je odgovornost pokušao prebaciti na svoje pomoćnike, a zapravo se dodatno kompromitirao. Ipak ne treba očekivati njegovu smjenu i to zbog dva razloga: prvo, Siniša Hajdaš Dončić je u ova četiri mjeseca vrlo dobro vodio Ministarstvo prometa, i drugo, on spada među osobe od najvećeg povjerenja premijera Zorana Milanovića - pojasnio je u ponedjeljak u razgovoru za Jutarnji list član Vlade Republike Hrvatske.

Političke posljedice

Skoro identičan odgovor dobili smo od drugog ministra s kojim smo također razgovarali o aferi u koju je umiješan Siniša Hajdaš Dončić, a koju je prošle subote objavio Jutarnji list . Iako je riječ o skandaloznom primjeru namještanja natječaja u tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, ne treba očekivati političke posljedice za ministra, koji je početkom lipnja postao član Predsjedništva SDP-a.

“Razumljivo da treba računati na njegovu bliskost s Milanovićem, no u prilog mu ide i to što do sada nije sudjelovao u ekscesima. Znamo kako sada svi podsjećaju da je Mirela Holy zbog kompromitirajućih mailova izbačena iz Vlade , ali njoj je to bio peti ili šesti skandal, a njemu je ovo prva pogreška. To jednostavno nisu iste relacije”, reagiraju u hrvatskoj Vladi.

Ukratko, Krunoslav Šams je još u lipnju mjesecu pravnoj službi Zračne luke Zagreb napisao poruku da je po odluci ministra Hajdaša Dončića on novi zamjenik direktora i poslao im potrebne dokumente za zapošljavanje. Mjesec dana kasnije ministrovi pomoćnici razmijenili su mailove i dogovorili provođenje ministrove odluke o zapošljavanju Šamsa. Problem je u tome što je natječaj za “Šamsovo radno mjesto” raspisan tek u petak, 9. kolovoza, a otvoren je za prijave do 16. kolovoza.

Kompromitacija Vlade

U političkom smislu, ovo je izrazito kompromitirajuća situacija za ministra prometa, koja ga predstavlja kao dužnosnika koji javno tvrdi da Vlada neće provoditi politička imenovanja, a u stvarnosti upravo to radi. Najblaže govoreći, Siniša Hajdaš Dončić je ispao nevjerodostojan, a Afera Šams kompromitirala je Milanovićevu vladu, kojoj i bez ovog najnovijeg skandala, kontinuirano pada javni rejting.

Zeleni dečki

Situaciju je dodatno otežao Hajdaš Dončić, prilično neuvjerljivo prebacujući krivnju na Tončija Peovića, direktora Zračne luke Zagreb, optužujući ga da se kao HDZ-ovac upustio u “sitno politikantstvo” i plasirao informaciju kao političko kadroviranje, iako je Šams bio “samo” jedan od najizglednijih kandidata na natječaju.

Ministar prometa je dodao i da “njegovi dečki, pomoćnici, zeleni kakvi jesu”, nisu ni slutili da će nešto što su poslali na znanje direktoru Zračne luke biti tako iskorišteno za “jeftine međuljudske obračune”.

No izgleda kako je posljednja afera iznova aktualizirala pitanje objave interne elektronske korespondencije. Nakon što je smijenjena, Mirela Holy je tvrdila kako su nepoznate osobe nezakonito došle do njezinih mailova, i plasirale ih u javnost. Potom su objavljeni i mailovi u kojima je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić zahtijevao zapošljavanje svojih suradnika, a sada su izišli i mailovi koji kompromitiraju Sinišu Hajdaša Dončića.

- Ovo je previše da bi bilo slučajno - reagirao je član Vlade.

Premda to nije želio potvrditi, može se očekivati da će vlasti pokrenuti provjeru kako bi otkrile cure li informacije zbog neopreza njihovih kadrova ili su možda suočeni s onim što se u Hrvatskoj opisuje kao paraobavještajno podzemlje.

Sve je moguće

Ako je suditi prema reakciji sugovornika Jutarnjeg lista, u Vladi ne isključuju niti potonju opciju.

Tonči Peović: Mailove nisam pisao niti sam ih nekom dao

Direktor Zračne luke Zagreb Tonči Peović odlučio je pisanim putem odgovoriti nadležnom ministru Siniši Hajdašu Dončiću koji ga smatra odgovornim za stvaranje afere oko izigravanja javnog natječaja.

“Sporne mailove, u kojima se nalaže zapošljavanje g. Krunoslava Šamsa, nisam nikome dao, niti sam ih napisao ili slao.

Antikorupcijski program Vlade RH obvezan za sve tvrtke u državnom vlasništvu vrlo je jasan u ovakvim situacijama. Kao glavni direktor Društva nisam mogao drugačije postupiti nego raspisati natječaj budući nadležne institucije nisu donijele odluku o imenovanju kojom bi me oslobodile obveze provođenja natječaja. Apsurdno je da me se sada proziva za postupanje po zakonu i u skladu s Vladinim uredbama. Svoju političku orijentaciju nikada nisam isticao u poslu. Uostalom, upravo me je HDZ-ova vlada pokušala smijeniti jer pojedincima tijek koncesijskog postupka nije odgovarao” ( K. Ž.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:13