NOVI KRUG PREGOVORA

Vlada spremna razgovarati o ukinutom dodatku plaći!

 Damjan Tadić/CROPIX

Prosvjetni dodatak od tri, pet, sedam ili devet posto koji je Vlada ukinula 1. kolovoza jer se od 2004. ilegalno isplaćivao, vratit će se u pregovorima za granske kolektivne ugovore, neslužbeno doznajemo od izvora u Banskim dvorima.

- To je opcija o kojoj se vrlo ozbiljno razmišlja. Doduše, ne više u obliku u kojem se dosad primjenjivala, nego izmjenama uredbe o koeficijentima ili na neki sličan način - potvrdio nam je sugovornik iz Banskih dvora.

Sindikati i dalje protiv

Ukidanjem spornog dodatka, koji su Vlade Ive Sanadera, Jadranke Kosor, a osam mjeseci i Vlada Zorana Milanovića, nezakonito isplaćivale, zaposleni u osnovnom i srednjem školstvu ostali su bez 120 do 600 kuna plaće. Iako se govorilo kako je Vlada taj dodatak bila spremna ozakoniti, on je ukinut kako bi se ostvarile uštede, jer zamrzavanje prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe do danas nije ispregovarano, a kolektivni ugovor je u posljednjim tjednima primjene. Ne očekuje se, međutim, da bi ova vijest mogla utjecati na odbijanje sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama da se odreknu dijela materijalnih prava. Oni inzistiraju da se sve što im se oduzme, jednoga dana - vrati. A na to Vlada ne pristaje.

Sutra potpisivanje?

Ipak, medicinske sestre, socijalne radnice, liječnici, kulturnjaci, znanstvenici, učitelji i profesori neće ostati bez TKU. Šest od 11 sindikata zaposlenih u javnim službama sutra bi mogli potpisati Temeljni kolektivni ugovor i dodatak kojim bi se do kraja iduće godine obustavila isplata božićnice i regresa, jubilarne nagrade prepolovile bi se, dnevnice umanjile za 20 kuna, a na naknadi za prijevoz bi se, u slučaju državnih službenika, uštedjelo više od 40 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:34