REKORDAN IZNOS

Vlada se zadužuje za novih 13,4 milijardi kuna!

 Bernard Čović/CROPIX

ZAGREB - Vlada je danas donijela odluku o novom zaduženju na domaćem i stranom tržištu izdavanjem obveznica u vrijednosti od čak 13,4 milijardi kuna.

Sukladno Vladinoj odluci, država će izdati obveznice za domaće tržište u vrijednosti od milijardu i pol kuna, s rokom dospijeća od deset godina i kamatnom stopom od 6,75 posto.

Država će se na domaćem tržištu zadužiti i u eurima, i to u iznosu od 650 milijuna eura (oko 4,7 milijarde kuna), po kamatnoj stopi od 6,5 posto i s rokom dospijeća od 10 godina. Isti rok dospijeća i nešto viša kamatna stopa, 6,625 posto, odnosi se i na izdanje obveznica za američko tržište u vrijednosti 1,25 milijardi dolara (oko 7,2 milijarde kuna).

"S obzirom na eskalaciju krize u Grčkoj i Europi, malo je koja zemlja uspjela izdati obveznice. Ovo jasno pokazuje, bez obzira što će naići na kritike, da financijsko tržište vjeruje u politiku ove Vlade i vjeruje Hrvatskoj“, poručio je Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade i ministar financija.

U pokušaju objašnjavanja dosad rekordnog zaduženja, Šuker je podsjetio na nepovoljnu strukturu proračunskih rashoda, u kojima najveći dio otpada na plaće, mirovine i socijalu. Novac od emisije obveznica, isitče Šuker, koristit će se za pokrivanje proračunskog manjka i refinanciranje dospjelih dugova, stvorit će uvjete za provedbu reformi i osigurati financijsku stabilnost države.

"Ne bih bio za to kad ne bih vjerovao da time stvaramo uvjete za nastavak reformi“, kazao je Slobodan Uzelac, potpredsjednik Vlade, dodavši kako država u svom vlasništvu ima i jako puno nekretnina koje valja aktivirati.

Premijerka Jadranka Kosor najavila je da će Vlada sljedeći tjedan ići s novim modelom upravljanja državnom imovinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:47