MALI SLOBA

Vlada potvrdila: 'Dačić laže, iz Srbije nikad nije stigao nikakav poziv na sastanak'

Zagreb, 221012.Pantovcak - ured Predsjednika RH.Izvanredna konferencija za novinare predsjednika Ive Josipovica i premijera Zorana Milanovica povodom najnovije afere prisluskivanja.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - U Hrvatsku nije stigao nikakav, službeni ili neslužbeni, zahtjev za održavanje sastanka s Ivicom Dačićem, predsjednikom vlade Republike Srbije. Međutim, čak i kada bi stigao, za sada ne postoje minimalni politički uvjeti za održavanje hrvatsko-srpskog susreta na najvišoj razini, potvrdio je u srijedu u razgovoru za Jutarnji list visoki izvor u Vladi.

Premda se radi o neslužbenoj reakciji, ona je značajna utoliko što je hrvatska strana prvi put demantirala tvrdnje srpskog premijera o tome da Zagreb nije odgovorio na njegove zahtjeve za susretima. Iz hrvatske Vlade tvrde kako uopće nije bilo takvih zahtjeva, ali i da za sada nisu ispunjeni uvjeti za susret s Dačićem.

Presuda generalima

Ivica Dačić počeo je iznositi tvrdnju kako Zoran Milanović odbija međusobne kontakte tek nakon nedavne oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Prvi put to je učinio 19. studenoga u Novom Sadu, kada je na novinarsko pitanje kako se presuda hrvatskim generalima odražava na odnose Srbije i Hrvatske, najprije odgovorio da nikakav odnos nije ni postojao, a potom implicitno okrivio Hrvatsku.

- Šta, kao imali smo super odnose, pa će se ovo na njih odraziti. Nismo imali nikakav odnos. Oni nisu ni željeli sresti se s nama i stalno su ispostavljali neke uvjete - rekao je Dačić, ustvrdivši da je on sam više puta bezuspješno zvao hrvatskoga premijera Zorana Milanovića.

Gotovo isto ponovio je prije dva dana, nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a Philipom Reekerom. I ovaj put Dačić je rekao da Milanović ne reagira na njegove ponude.

- Hashim Thaci je prije našeg prošlog sastanka u Bruxellesu bio u Zagrebu na sastanku s Milanovićem koji je ponudio da posreduje u dijalogu između Thacija i mene. Ja se samo pitam, a tko će posredovati u dijalogu između mene i Milanovića? Ja taj dijalog predlažem i tražim već nekoliko mjeseci, ali odgovora nema - rekao je Dačić za B92.

S pozicije hrvatske Vlade, situacija je mnogo kompleksnija, pri čemu se tek kao sporedan problem apostrofira to što iz Beograda nisu primili nikakav zahtjev, unatoč višekratnim tvrdnjama premijera Dačića.

Prije svega, učestale reakcije iz Srbije nakon presude Haaškog suda potpuno su onemogućile organiziranje susreta vodećih dužnosnika dviju zemalja. Nakon što su predsjednik Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić Hrvatsku, de facto, opisali kao genocidnu državu, ideja o sastanku prilično je besmislena.

Pozdrav s HV-om

Drugo, izvor Jutarnjeg lista upozorava kako bi Ivica Dačić morao doći u Zagreb, a to je malo realno.

- Bilo bi ga zanimljivo vidjeti kako pozdravlja postrojeni počasni vod Hrvatske vojske - s dosta ironije komentira Vladin izvor.

Treće, iako je Dačić predsjednik vlade, on je stvarno politički slabiji od dvojice čelnika Srpske napredne stranke: predsjednika Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, prvog potpredsjednika vlade.

Jednostavno, u hrvatskoj je Vladi procijenjeno kako, čak i da se dogodi, sastanak s Dačićem ne bi imao veći učinak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:22