KLJUČNO PITANJE

Vlada popušta pred pritiscima javnosti i oporbe: U ponedjeljak ćemo znati datum izbora?

HDZ-ovi partneri HSS i SDSS ne smatraju da bi određivanje datuma izbora bilo znak slabosti koalicije. Uvjereni su da bi to pomoglo Vladi
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - U Banskim dvorima vladajuća će koalicija u ponedjeljak, 21. ožujka, pokušati napokon ponuditi odgovor na ključno političko pitanje u državi: kada će biti parlamentarni izbori. Datum izbora, po priznanju većine vodećih političara, dominantna je politička tema, među vladajućima i među oporbom o njoj se raspravlja doslovce svaki dan.

Prihvatljiv termin

Dva su suprotstavljena stajališta: u HDZ-u još prevladava stajalište da vladajuća koalicija nema nikakva razloga već sada odrediti datum izbora, da je njena Vlada stabilna, da ima sigurnu većinu u parlamentu i da ne bi morala popustiti pred oporbenim, medijskim i uličnim pritiscima.

S druge strane, oporba upozorava da je gospodarska i ekonomska situacija u državi iznimno teška, da Vlada nema snage provesti neophodne reforme, a kako je sve izvjesnije da ni pregovori s EU neće biti završeni potkraj lipnja, više se ne smije gubiti vrijeme i izbori se trebaju održati još prije ljeta.

Premda se takva dijametralno suprotstavljena stajališta svakim danom sve više produbljuju, ma koliko se to u ovom trenutku čini nemogućim, uskoro će se oko toga pitanja, ako se želi sačuvati kakvo-takvo normalno političko ozračje do izbora, ipak morati postići dogovor između vladajuće koalicije i oporbe. Budući da će opozicija, nakon što se potvrdi da pregovori s EU neće biti gotovi do lipnja, sigurno inzistirati da se izbore održe do ljeta, a HDZ ih je najavljivao tek za početak sljedeće godine, termin u listopadu bi bio prihvatljiv za obje strane.

U jesen će se, naime, zbrajati rezultati uspješne turističke sezone, a za 21. rujna u Bruxellesu je predviđen i završetak pregovora o ulasku u EU. Dakle, to je, što se HDZ-a tiče, optimalan termin i pristajanje na taj datum nitko ne bi protumačio kao poraz. Oporba bi pak spriječila da se izbori održe tek u veljači sljedeće godine, a usto bi ostalo dovoljno vremena da nova vlast na vrijeme donese proračun za 2012.

HSS i SDSS nemaju prema određivanju datuma izbora tako odbojno stajalište kao HDZ. Štoviše, umjesto zahtjeva za preciznim datumom izbora, skovali su sintagmu „određivanje vremenskog roka za izbore“ kako bi olakšali poziciju vladajuće stranke i omogućili joj da predloži termin izbora, ali da ne ispadne da je popustila pritiscima oporbe.

Kriva procjena

HSS i SDSS također ne smatraju da bi određivanje datuma bilo znak slabosti vladajuće koalicije. Zapravo, uvjereni su da bi to najviše pomoglo upravo HDZ-u i Vladi. Sigurni su, naime, da bi određivanjem datuma otpali razlozi za daljnje napade oporbe, kao i za prosvjede koji, kako god slabašni bili, ipak generiraju napetosti i nervozu. Vlada bi se pak u razdoblju do izbora mogla sasvim posvetiti bitnim zadaćama, a ne gubiti vrijeme i energiju na stalna prepucavanja oko datuma s oporbom i predsjednikom Ivom Josipovićem.

Sada se pokazuje koliko je bilo pogrešno kada se sa sigurnošću najavljivalo da će pregovori o ulasku u EU biti dovršeni u lipnju. Za krivu procjenu najveću odgovornost snosi Ministarstvo vanjskih poslova koje premijerku Jadranku Kosor i predsjednika Ivu Josipovića nije informiralo o pravom stanju stvari nego su slali nerealno optimistične signale.

Ambiciozni lipanj

A to prije svega znači da su trebali reći da lipanj nikada niti jedan važan politički čimbenik u Bruxellesu nije najavljivao kao siguran termin završetka pregovora. Uostalom, već više od dva mjeseca Jutarnji list upozorava, na temelju pouzdanih informacija iz Bruxellesa, da je lipanj preambiciozan datum.

U EU, naime, postoji suglasnost da je Hrvatska ispunila sve političke uvjete za prijem, da na njenom putu više nema političkih prepreka i to je, dakako, najvažnije.

Međutim, isto se tako zna da Hrvatska nije do kraja ispunila sve tehničke pretpostavke te da je potrebno još šest mjeseci da se cijeli proces uspješno okonča. Budući da nekoliko mjeseci doista ne predstavlja poseban problem, u EU se zalažu za to da se procedura do kraja poštuje.

U Bruxellesu se ne žele opterećivati našim domaćim problemima i odnosima. Za HDZ datum završetka pregovora ima vitalan značaj, dok s druge strane svi protivnici vladajuće stranke sa zluradošću čekaju odgodu završetka pregovora kako bi mogli optužiti HDZ za još jedan politički neuspjeh.

I zbog toga se sada, kada je jasno da pregovori neće završiti do ljeta, vladajuća stranka bez potrebe našla u još jednoj neugodnoj situaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 18:41