ŽELE POTAKNUTI POTROŠAČKI OPTIMIZAM GRAĐANA

'VLADA OPTIMIZMOM ŽELI PROBUDITI USNULE' Grčić objasnio zašto su Vladine prognoze optimističnije

 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - Vladine prognoze gospodarskog rasta optimističnije su od onih koje daju drugi analitičari i institucije jer Vlada i na taj način želi potaknuti gospodarski oporavak, rekao je danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić na predstavljanju novog portala o EU fondovima.

KOMENTAR JUTARNJEG Zašto nam Branko Grčić uporno prodaje fikciju o velikom rastu?

Upitan kako to da su Vladine prognoze ekonomskog rasta uvijek u raskoraku to jest optimističnije od onih koje daju međunarodne institucije i banke pri čemu se uvijek pokaže da je Vlada u krivu, odgovorio je da i neovisni analitičari često korigiraju prognoze, a da Vlada optimističnim najavama želi probuditi usnule i pasivne sustave.

"Imamo pravo kroz optimističan pogled i projekcije potaknuti državne institucije, potrošački optimizam građana i investicijski optimizam privatnog sektora", rekao je Grčić.

Potpredsjednik Vlade novinarima je potvrdio da se suprotstavio ukidanju poticaja za otoke i područja posebne državne skrbi, što je tražilo Ministarstvo financija.

Bilo bi suprotno Zakonu o regionalnom razvoju ukinuti potpore nerazvijenim općinama i gradovima, kaže Grčić. Napominje da je 275 jedinica lokalne samouprave daleko ispod prosjeka države po fiskalnom kapacitetu te da se stvar može riješiti tako da se potpore ukinu za 80 jedinica koje su u režimu potpore nerazvijenima, a da to nije opravdano njihovim indeksima razvijenosti. S druge strane, kaže Grčić, 105 jedinica lokalne samouprave je izvan sustava, a trebale bi primati potpore.

Na pitanje zna li kao potpredsjednik Vlade koliko točno traje štrajk liječnika, rekao je kako je krajnje vrijeme za kompromis, koji bi se po zadnjim informacijama uskoro mogao i postići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:14