DUGO NAJAVLJIVANA UREDBA

Vlada: Odzvonilo je isplati plaća bez doprinosa. Linić: Takvih poslodavaca je oko 25.000

Država ide i na oduzimanje imovine članova Uprava i vlasnika tvrtki, u slučaju da se dokaže da su namjerno nanosili štetu vjerovnicima

ZAGREB - Vlada je danas usvojila dugo najavljivanu uredbu kojom se onemogućuje isplata plaća ako poslodavci nisu uplatili doprinose. Takvih poslodavaca, tvrdi ministar financija Slavko Linić, u ovom je trenutku oko 25.000: osim što neplaćanjem doprinosa nanose štetu radnicima, predstavljaju i nelojalnu konkurenciju onima koji uredno podmiruje svoje obveze po porezima i doprinosima.

Vlada je odlučila izmijeniti i Opći porezni zakon, čije je izmjene uputila u saborsku proceduru. Njima se, među ostalim, omogućuje objava liste dužnika, pa će se na stup srama moći pribiti oni poduzetnici koji državi duguju više od 100.000 kuna, obrtnici s dugom preko 50.000 kuna i građani koji duguju više od 10.000 kuna.

Preduvjet za to je s državom nisu postigli dogovor oko prolongiranja duga.

Ukupni porezni dugovi u Hrvatskoj od osamostaljenja procjenjuju se na preko 50 milijardi kuna.

Izmjenama Općeg poreznog zakona onemogućuje se i osnivanje novh tvrtki ako vlasnici nisu podmirili sva dugovanja stare tvrtke. Država ide i na oduzimanje imovine članova Uprava i vlasnika tvrtki, u slučaju da se dokaže da su namjerno nanosili štetu vjerovnicima.

Vlada je odlučila povećati jamstveni kapital HAMAG za milijardu kuna, pa će on sada iznositi dvije milijarde kuna. Na sjednici na kojoj su dominirale uglavnom loše vijesti, u Sabor je upućen i prijedlog zakona o poticanju zapošljavanja ministra rada Miranda Mrsića, kojim se omogućuje volontiranje mladih nezaposlenih.

Prihvaćen je i milijardu kuna težak program gradnje lokalne infrastrukture potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja Branka Grčića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:16