OSTAJE STATUS QUO

Vlada odlučila ne kvariti odnose sa Svetom Stolicom: Vatikanski ugovori neće ići u reviziju

Crkva je zahvaljujući ugovorima te donacijama općina, gradova, županija, kao i posebnih – tajnih odluka Vlade, iz proračuna dobila nekoliko milijarda kuna
 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Ugovori Hrvatske sa Svetom Stolicom, među njima i ugovor o gospodarskim odnosima, ostat će na snazi do daljnjega iako se u javnosti nedavno opet pokrenulo pitanje revizije tog ugovora na temelju kojega Katolička crkva godišnje dobiva znatna sredstva iz državnog proračuna, javlja Vjesnik.

- Vlada zasad nema namjeru predlagati reviziju ugovora sa Svetom Stolicom - potvrdila je glasnogovornica Vlade Ivana Grljak.

Njezinu izjavu potvrđuje i glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić: - Nije bilo nikakvih, ni službenih ni neslužbenih, naznaka da bi Vlada mogla predložiti reviziju ugovora sa Svetom Stolicom.

Među onima koji traže reviziju ugovora s Vatikanom je i saborski zastupnik i svećenik Ivan Grubišić, kao i neke nevladine udruge koje smatraju da je Katolička crkva privilegirana u odnosu na druge vjerske zajednice i da za razliku od ostalih društvenih skupina ne snosi teret krize, piše Vjesnik .

Podsjetimo, Crkva je zahvaljujući ugovorima te donacijama općina, gradova, županija, kao i posebnih – tajnih odluka Vlade, iz proračuna dobila nekoliko milijarda kuna.

Vlada je sredinom veljače putem svog profila na Twitteru odgovorila građanima zašto je Katolička crkva u Hrvatskoj, unatoč gospodarskoj krizi i štednji u proračunu, dobila jednaka financijska sredstva kao i prošle godine.

- Ugovori s Vatikanom nisu svetinja, no međunarodni ugovori su nadređeni nacionalnom zakonodavstvu. Namjeravamo poštivati sklopljene međunarodne ugovore. S druge strane, usmjereni smo i na transparentnost proračuna, odnosno jasnoću trošenja državnog novca - objasnila je Vlada.

Međutim, struka se ne slaže s odlukom vlade navodeći kako 'promjena ugovora nije stvar volje nego obveza' .

- Situacija je danas puno gora nego 1998. godine, a ugovore treba mijenjati. Revizija je bila i prije prijeko potrebna. Tadašnja Vlada i HDZ su nam agresivno, bez rasprave i nabrzinu nametnuli te ugovore. Država nije u stanju toliki novac isplaćivati Crkvi, niti udovoljavati svim tim zahtjevima iz ugovora, a nije pošteno ni da su druge vjerske zajednice stavljene u neravnopravan položaj - zaključuje ekonomist Slavko Kulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:01