ODBIJENICA

VLADA ODBILA PRIJEDLOG JADRANKE KOSOR HDZ-u ostaje 360 tisuća kuna

Klub zastupnika nezavisne zastupnice Jadranke Kosor i HGS-a predložio je da se novac koji stranke dobivaju po pojedinom zastupniku vrati u proračun, ako je zastupnik izbačen ili je izašao iz stranke
 Goran Mehkek / CROPIX

Vlada je odbila prijedlog bivše premijerke Jadranke Kosor i Hrvatske građanske stranke (HGS) da se izmijeni Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

Naime, Klub zastupnika nezavisne zastupnice Jadranke Kosor i HGS-a predložio je da se novac koji stranke dobivaju po pojedinom zastupniku vrati u proračun, ako je zastupnik izbačen ili je izašao iz stranke. To bi značilo da bi HDZ, koji je Kosor izbacio iz svog članstva, ostao bez oko 360.000 kuna godišnje.

No, Vlada je to odbila jer smatra da ne treba odstupati od načela po kojem političkim strankama sredstva pripadaju ovisno o broju zastupnika koje ona u Saboru ima u trenutku kontituiranja Sabora, dok prelasci zastupnika iz jedne stranke u drugu, ili u red nezavinsih zastupnika, nemaju utjecaja na financiranje stranaka.

'KAD SE NEKI ZASTUPNIK IZBACI NEKA STRANKA U PRORAČUN VRATI NOVAC!' Prijedlog bivše HDZ-ovke Jadranke Kosor

- To je, dakle, jedini trenutak u kojem raspored mandata odražava pravu volju biračkoga tijela, pa se i prava prema ovom zakonu, koja se stječu temeljem mandata određuju u odnosu na dan konstituiranja Hrvatskog sabora, napisala je Vlada u mišljenju koje je s današnje sjednice uputila u Sabor.

- To je princip koji je usvojen 2007., a potvrđen 2011. godine, zaključio je ministar uprave Arsen Bauk, preporučivši odbijanje Kosoričina prijedloga.

- Hm, to je princip je stupio na snagu kada je ona bila predsjednica Vlade. Zanimljivo, zaključio je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:37