KRATKA ODGODA

Vlada nije prekrajala izborne jedinice. SDSS zasad stopirao zakon

 Damjan Tadić/CROPIX

Na dnevnom redu Vlade danas se, suprotno najavama, ipak nije našao kontroverzni novi Zakon o izbornim jedinicima.

Nikakvo službeno objašnjenje o tome zašto je zakon skinut s dnevnog reda u Banskim se dvorima danas nije moglo dobiti. Neslužbene informacije iz Vladinih krugova kažu jedino da se on i dalje usklađuje među koalicijskim partnerima. Očito, radi se o potrebi za daljnjim razgovorima HDZ-a i HSS-a sa SDSS-om, u kojem su već iskazali nezadovljstvo novim zakonom. To nam je, uostalom, danas potvrdio i jedan od čelnika SDSS-a Milorad Pupovac. Novi Zakon o izbornim jedinicama na dnevnom bi se redu Vlade, kažu nam u Banskim dvorima, trebao naći sljedećeg tjedna.

Umjesto najavljenih izmjena izbornog zakonodavstva, premijerka Jadranka Kosor pohvalila se razgovorma koje je jučer vodila s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom. Njih je Kosor ocijenila kao izrazito otvorene, te kao dodatni vjetar u leđa hrvatskom putu k članstvu u Europskoj Uniji (EU). „Idemo dalje još snažnije. Lipanj je cilj koji smo si postavili, ali to je i cilj mađarskog predsjedništva i Europskog parlamenta. I od njih smo čuli da je taj cilj moguće dostići“, poručila je Kosor.

Vlada je danas prihvatila i u na potvrdu Saboru uputila izmjene Ugovora o Cefti, koje je u veljači potpisala s ostalim članicama tog trgovinskog bloka, a u koji, osim Hrvatske, ulaze i BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Moldova. Prema novom dodatku na Cefta-ugovor, u potpunosti se ukidaju sve preostale carine i kvote u robnoj razmjeni poljoprivredno-prehrambenim proizvodima s Albanijom, Kosovom i Moldovom. U trgovini s Crnom Gorom Hrvatska će u potpunosti ukinuti carine i kvote za uvoz prehrambenih proizvoda iz te zemlje, dok će Crna Gora do 2010. zadržati carine i kvote za manji broj proizvoda, među kojima su i pivo i cigarete. U hrvatskoj trgovini s Makedonijom ionako nema značajnijih ograničenja, dok će se u trgovini sa Srbijom povećati postojeće koncesije. Stav je Vlade da Hrvatska od članstva u Cefti ima velike koristi jer su članice tog trgovinskog bloka drugi najznačajniji hrvatski vanjskotrgovinski partner, iza EU.

"Dok god nismo u EU, vrijedi razvijati i ovakve trgovinske odnose“, zaključio je Đuro Popijač, ministar gospodarstva.

Banski su dvori danas donijeli i Uredbu o registru državne imovine, koji će sadržavati udjele u tvrtkama i nekretnine u vlasništvu države. Vrijednost državnih nekretnina u registru kojima će upravljati novoosnovana Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) Petar Čobanković procijenio je na oko 30 milijardi eura.

Predsjednik Državnog sudbenog vijeća (DSV) ubuduće će, sukladno današnjoj odluci Vlade, dobivati mjesečnu nagradu u paušalnom iznosu od 4.000 kuna, dok će ostalim članovima tog vijeća pripadati nagrada u paušalnom mjesečnom iznosu od 3.000 kuna.

Iste mjesečne neto iznose – 4.000 kuna za predsjednika i po 3.000 kuna za svakog člana vijeća, ostvarivat će i članovi Državnoodvjetničkog vijeća. Članovi oba vijeća ostvarivat će i pravo na naknadu troškova zbog obavljanja dužnosti, u što ulaze putni troškovi i dnevnice. Ministar pravosuđa Damir Bošnjaković tu je odluku objasnio važnošću pravosudnih profesija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:59