ODBIJENA RUKA STRUČNJAKA

Vlada ne želi plaćati kamate na stambene kredite nezaposlenih

Iako su sindikati i poslodavci na sjednici GSV-a prihvatili prijedlog o 200 eura poticaja po 'kvadratu' za kupnju stana, imali su brojne zamjerke koje Vlada nije prihvatila

ZAGREB - Sindikati i poslodavci na današnjoj su sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) prihvatili prijedlog Vlade da pozajmi prosječno 200 eura po kvadratu za kupnju stanova do 1600 eura po istoj jedinici.

Međutim, na plan koju obuhvaća oko 2100 novoizgrađenih stanova i sindikati i poslodavci imaju određene prigovore.

Sindikati se žale što država ulaže novac, no nema nikakvog utjecaja na visinu kamata kredita zbog čega će na kraju ponovo najviše profitirati upravo bankari.

S druge strane, poslodavci se ne slažu s činjenicom da su ovom Vladinom antirecesijskom mjerom obuhvaćeni samo izvođači radova, ali ne i investitori.

Stručnjaci iz sektora nekretnina i bankarstva predložili su Vladi dopunu plana kojom bi država plaćala kamatu na stambeni kredit tijekom privremene nezaposlenosti, no Vlada je to glatko odbila.

- Nitko ne može garantirati da će netko dovoljno brzo pronaći posao. Kako bi se banka naplatila ukoliko se klijent ne zaposli dovoljno brzo? Svi znamo kako se to radi, a izbacivanje ljudi iz stanova ne dolazi u obzir - zaključila je ministrica graditeljstva Marina Matulović Dropulić na današnjoj sjednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:00