NE ODUSTAJE OD KANDIDATURE

VLADA NA ODLASKU OPET POSLALA PRIJAVU VESNE PUSIĆ ZA ČELNICU UN-a Kovač iz HDZ-a: Nova Vlada mogla bi biti prisiljena na povlačenje podrške

Ako buduća Vlada ne stane iza kandidature, mali su izgledi da Pusić uđe u uži izbor
 Dragan Matić/CROPIX

Iako je tehnička Vlada najavila kako će u ponedjeljak ponovno kandidirati ministricu Vesnu Pusić za glavnu tajnicu UN-a, Jutarnji doznaje kako je ponovljena kandidatura poslana još u petak.

- Premijer Zoran Milanović u ime Vlade 5. siječnja potpisao ponovljenu kandidaturu za Vesnu Pusić, s time da je u petak proslijeđena na adresu UN-a - doznajemo u Vladi. Naime, njezina kandidatura, uz protivljenje Ureda predsjednice i tadašnje oporbe HDZ-a, poslana je početkom studenoga, a odluka o tome donesena je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade početkom rujna prošle godine. No sada je trebalo ponoviti proceduru ponoviti jer UN ne priznaje kandidature koje su dospjele prije 15. studenoga, kada je objavljen i službeni UN-ov zahtjev za prijavu kandidata. Hrvatskoj je, tvrde u Ministarstvu vanjskih poslova, zbog toga sugerirano da pošalje novu kandidaturu.

‘Ne odustajemo’

“Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić ne odustaje od kandidature za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda. Kandidatura je službena odluka hrvatske Vlade i sve ostalo je provedba te odluke”, potvrđeno je Jutarnjem u Ministarstvu vanjskih poslova.

Što će se dalje događati s kandidaturom Vesne Pusić, teško je pretpostaviti. Ako buduća Vlada ne stane iza te kandidature, minimalni su izgledi da Vesna Pusić uopće uđe u uži izbor za glavnu tajnicu UN-a. Nije nemoguće da nova vlast, što je HDZ dok je bio u oporbi dao i naslutiti, izabere i novog kandidata.

- Kandidatura Vesne Pusić za UN je još jedna loša avantura ove Vlade - izjavio je jučer predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

- Ako tehnička vlada Zorana Milanovića, bez savjetovanja s predsjednicom Republike, mandatarom za sastavljanje vlade i saborskom većinom, zaista kandidira Vesnu Pusić za mjesto glavnog tajnika UN-a, značajno bi bio kompromitiran ugled Hrvatske, a time i sama kandidatura. Takvo postupanje bilo bi u suprotnosti s demokratskim standardima, naštetilo bi osnovnoj političkoj kulturi u našoj zemlji i moglo bi novu vladu prisiliti na povlačenje podrške kandidaturi - kazao nam je jučer međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač.

On je, podsjetimo, najizgledniji kandidat Domobljune koalicije za ministra vanjskih poslova u vladi Tihomira Oreškovića, a neki njegovo imenovanje smatraju sigurnim.

Ima slabe izglede čak i uz podršku cijele Hrvatske

Pitanje je hoće li i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zdušno podržati kandidaturu Vesne Pusić, jer je s Pantovčaka do sada dolazila pritužba kako njezina kandidatura nije obavljena transparentno i da se svi nisu izjasnili prije nego što je hrvatska Vlada, na čelu s Milanovićem, poslala prijedlog u New York. Sličan prigovor imao je i HDZ, tvrdeći da ih nitko nije konzultirao oko kandidature Vesne Pusić.

Bez obzira na sve, hrvatske izgledi da njezin predstavnik bude u najužem izboru ove jeseni za čelno mjesto u UN-u su minimalni. Pogotovo ako u danima koji prethode bude i osporavanja u samoj zemlji oko kandidature Vesne Pusić, a to je realno očekivati. Svjetska organizacija ne voli da se oko važnih imenovanja pojave bilo kakve dvojbe, pogotovo ne u zemlji odakle dolazi kandidatura. Iako je prerano za prognoze, a tek slijedi lobiranje, za sada velike izglede za izbor ima Bugarka Irina Bokova, glavna ravnateljica UNESCO-a, koju podržavaju i Amerikanci i Rusi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:31