MALA ODGODA ZAKONA O INA-i?

Vlada: Izmjene Zakona o privatizaciji INA-e idu na dodatno uštimavanje u EU. Ali, optužnice iz JNA i SFRJ u Hrvatskoj više ne vrijede

Zagreb, 290911.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica vlade.Na slici: Jadranka Kosor.Foto: Goran Mehkek / Cropix *** Local Caption ***
 Goran Mehkek / Cropix

11:30 - Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o privatizaciji INA-e, kojim bi se spriječilo preuzimanje od MOL-a, odnosno propisalo da strateški pertner ne može steći više od 49 posto dionica Ine ipak nije poslan u saborsku proceduru. Premijerka je na kraju sjednice Vlade ustvrdila kako su dopune gotove, te da se prevode na engleski jezik.

- Dopune zakonu prevode se na engleski jezik, da bi u suradnji s Europskom komisijom otvorili dodatne konzultacije i objasnili razloge zašto Vlada smatra da je to potrebno - ustvrdila je premijerka Jadranka Kosor te je ustvrdila kako bi zakon bio na snazi samo dok se ne završi sudski proces protiv Ive Sanadera u slučaju Ina, odnosno primanja mita od 10 milijuna eura.

Vlada se na dopune odlučila, pojasnila je Kosor, nakon što je Državno odvjetništvo donijelo odluku o podizanju optužnice za mito i nakon konzultacija o tim izmjenama. Očekuje razumijevanje i vjeruje da će u Europskoj komisiji razumjeti ustavnu ovlast i zadaću Vlade da zaštiti strateške nacionalne interese, jer se EU temelji na slobodnom tržišnom gospodarstvu.

- Bude li trebalo, doći ćemo u Bruxelles kako bi tumačili razloge zašto treba donjeti odluku kakvu predlaženo - zaključila je Kosor.

Vlada je na sjednici donijela zakon o ništetnosti pravnih akata bivše JNA i bivše države. Tim zakonom su utvrđuje kako su svi pravni akti JNA, SFRJ te pravosudnih tijela Republike Srbije koji se odnose na Domovinski rat u Hrvatskoj bez pravnog učinka. Ova odluka Vlade jedna je od rijetkih koja je upućena u Sabor a da nije donesena jednoglasno, jer je se izmjenama usprotivio SDSS-ovac Slobodan Uzelac.

Uzelac je optužio Vladu da izmjene donosi zbog skorih izbora, jer takav izmjenjeni zakon ne štiti hrvatske građane čim prijeđu granicu, ali to je premijerka Jadranka Kosor oštro demantirala.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Vlada će danas donijeti zakon o ništetnosti pravnih akata bivše JNA i bivše države. Zakonom se utvrđuje da su ništetni i bez pravnog učinka svi pravni akti bivše JNA, njezinih pravosudnih tijela i pravosudnih tijela bivše SFRJ, te pravosudnih tijela Republike Srbije koji se odnose na Domovinski rat u Hrvatskoj, a prema kojima su osumnjičeni, optuženi ili osuđeni državljani Hrvatske za kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, a koji su počinjeni u Hrvatskoj.

Međunarodni sud

Iznimno, ništetnost pravnih akata tijela Srbije ne odnosi se na akte za koje pravosudna tijela Hrvatske utvrde da udovoljavaju pravnim standardima iz hrvatskog kaznenog zakonodavstva.

Zakon propisuje da je vođenje kaznenih postupaka protiv hrvatskih državljana za kaznena djela počinjena tijekom Domovinskog rata na teritoriju Hrvatske, u isključivoj nadležnosti pravosudnih tijela RH.

Zakonom se ni na koji način ne dovode u pitanje obveze koje je Hrvatska preuzela Ustavnim zakonom o suradnji RH s Međunarodnim kaznenim sudom.

Ovaj je zakon sastavljen u svega nekoliko dana, a konkretan okidač bila je optužnica koja je stigla iz Srbije na račun 44 hrvatska branitelja, među kojima su i Vladimir Šeks, Tomislav Merčep, Branimir Glavaš i Ivan Vekić. Nakon što je ta optužnica stigla u Hrvatsku, u Vladi se sasatao sam vrh HDZ-a i Vlade na kojemu je, tvrde naši sugovornici, prijedlog o izradi posebnog zakona usvojen na prijedlog upravo optuženog Šeksa. Protivnici zakona smatraju kako on ništa ne rješava, jer optuženi hrvatski građani ni na koji način nisu zaštićeni čim prijeđu hrvatsku granicu. Tvrde da se zakon donosi isključivo u predizborne svrhe.

Arhive JNA

U posljednjih nekoliko dana bilo je i prijedloga da Hrvatska, BiH i Slovenija zatraže arhive JNA kao povrat imovine, nakon čega bi se svi ti dokumenti stavili izvan snage. Vlada se o toj mogućnosti, zasad, nije očitovala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:00