FINANCIJSKA PERSPEKTIVA

VLADA IZ EU ŽELI POVUĆI OSAM MILIJARDI EURA Najveći dio novca trebali bi dobiti za jačanje konkurentnosti

Banski su dvori danas usvojili i zaključak o popisu prijedloga zakonodavnih akata EU-a.

Vlada je danas usvojila odluku o operativnim programima za financijsko razdoblje od 2014. do 2020. godine, koji predstavljaju temelj za povlačenje više od osam milijardi eura, koliko je Bruxelles alocirao Hrvatskoj u novoj financijskoj perspektivi do kraja desetljeća.

Radi se, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, o tri operativna programa – onom za područje konkurentnosti i kohezije, zatim za područje učinkovitih ljudskih resursa, te za područje tehničke pomoći .

Najveći dio novca Hrvatska bi trebala dobiti za jačanje konkurentnosti i kohezije, pa taj operativni program u Vladi smatraju i najvažnijim. Sva tri operativna programa, najavio je Grčić, trebala bi biti gotova do kraja godine, nakon čega bi početkom sljedeće godine bila predana Europskoj komisiji.

Banski su dvori danas usvojili i zaključak o popisu prijedloga zakonodavnih akata EU-a, o kojima je predviđena rasprava tijekom litavskog predsjedanja. Litva je, podsjetimo, predsjedanje Unijom preuzela 1. srpnja, tijekom proslave ulaska Hrvatske u EU, a Vijećem EU-a će predsjedati do kraja ove godine. Hrvatska kao punopravna članica Unije, istakla je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, po prvi puta se ima priliku izjasniti o zakonskim aktima koje će zemlja predsjedateljica predlagati.

„Suština ovoga je da se tijela državne uprave obvežu da svako tijelo odradi svoj dio posla i dostavi svoje prioritete. Neki od tih akata idu na raspravu u Sabor, a neki se izravno primjenjuju“, zaključila je Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:23