DAN UOČI ŠTRAJKA

Vlada ipak odobrila jamstva 3. maju, Europska Unija osudila odluku

 Davor Žunić/CROPIX

ZAGREB, RIJEKA - Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice odobrila jamstva u iznosu od 24,2 milijuna američkih dolara za nastavak gradnje četiriju naručenih brodova za švedske naručitelje, čiju je gradnju ugovorio riječki 3. maj. Jamstva su Banski dvori izdali Zabi, Hrvatskoj poštanskoj banci i HBOR-u.

U Vladi ističu kako je riječ o iznimci jer su pregovori o gradnji tih brodova zaključeni još krajem lipnja, odnosno prije otvaranja pregovora o poglavlju 8. - Tržišno natjecanje. Naime, kako se riječki škver nalazi u postupku privatizacije, bez koje Hrvatska neće moći zatvoriti pregovore o Tržišnom natjecanju, država brodogradilištima više ne može odobravati jamstva bez restrukturiranja škverova.

U Europskoj Uniji ne odobravaju ovu Vladinu odluku.

- Mi ne želimo da ljudi gube radna mjesta, ali sve se mora činiti u skladu s pravilima o državnoj pomoći, a ona kažu da nema potpora dok se završi restrukturiranje - rekla je Angela Filote, glasnogovornica povjerenika Europske komisije za proširenje.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je da je zadovoljan sam ovakvim raspletom događaja

- Drago mi je da je Vlada donijela odluku o odobrenju jamstva 3. maju jer je to jednako važno i ekonomsko i socijalno pitanje - rekao je Obersnel. Dodaje kako mu ipak nije jasno zašto se ista odluka nije mogla donijeti i prije tjedan ili dva, nego dan uoči najavljenih uličnih prosvjeda riječkih brodograditelja. Inače, Gradsko vijeće danas je izglasalo odluku da će Grad izdati garancije ako to ne učini vlada.

Sutra radnici 3. maja neće, kako su najavljivali, izaći na ulice, poručuju sindikalni predstavnici. Jamstva će poslužiti za osiguranje avansnog plaćanja švedskog naručitelja. Posao je vrijedan 60 milijuna US dolara i spasio je riječke navoze koji bi već za koji mjesec ostali bez ikakvog posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:53