OTKAZANA NARUDŽBA PROUZROČILA PANIKU

Vlada ipak neće platiti 33,8 milijuna kuna za propust Brodosplita?

Nizozemska tvrtka Jumbo Shipping jednostrano je raskinula ugovor
 Davor Pongracic / CROPIX

Nizozemska kompanija Jumbo Shipping jednostrano je raskinula ugovor sa splitskim Brodosplitom o izgradnji jednog broda za prijevoz teških tereta.

Iako se nagađa da je nizozemska tvrtka ugovor raskinula zbog prekoračenja rokova isporuke, zapravo je i dalje nejasno zbog čega je povučen taj potez.

Raskid ugovora otvorio je pitanje naplate državnog jamstva za taj posao koji je u ime države odobrila Vlada Jadranke Kosor na sjednici 25. kolovoza 2011. godine. Prema tadašnjoj odluci, Vlada je izdala jamstvo za gradnju tri broda. Garancija po brodu iznosi 33,8 milijuna kuna.

Trojni razgovori

U Brodosplitu tvrde da su nakon raskida ugovora suočeni s pronalaženjem rješenja povrata uplaćenih avansa, za što su već osigurali velik dio sredstava. Prema dostupnim informacijama, u slučaju aktiviranja državnog jamstva banke će se prvo pokušati naplatiti od Brodosplita, a tek ako to ne bude moguće, potrebna sredstva će se naplatiti iz državnog proračuna.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak jučer je izrazio nadu da u ovom slučaju do naplate jamstva neće doći. Ali ako do toga dođe, Vrdoljak tvrdi da će država znati zaštititi svoje interese.

Prema neslužbenim informacijama, u tijeku su razgovori između Brodosplita, Vlade i nizozemske kompanije kako bi se problem riješio. Ugovor o izgradnji broda “Jumbo Kinetic” bivša Uprava Brodosplita s nizozemskom kompanijom potpisala je u sr-pnju 2011. godine. Tada je ugovoreno da brod bude isporučen do kraja svibnja 2013. godine.

Poslije je ugovorena izgradnja još jednog istovjetnog broda koji je trebao biti dovršen do listopada 2013. godine. Današnja Uprava Brodosplita tvrdi da su ti rokovi bilo nerealno kratki te da je cijena bila daleko ispod tržišne.

Procjenjuje se da realna cijena gradnje ovakvog broda iznosi oko 60 milijuna eura.

Produljen rok

Rok za predaju prvog broda produljen je za godinu dana, a nedavno su dvije tvrtke dogovorile produljenje za isporuku do kraja srpnja. U Brodosplitu tvrde da je propust naručitelja broda izazvao probleme: nisu osigurali nova sredstva.

Nakon raskida ugovora brod je u vlasništvu Brodosplita. Tvrtka ga planira prodati, ali brod još nema dizalice koje su njegova glavna sastavnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:49