JEFTINA KONKURENCIJA

VLADA IM BRANI RADNIKE STRANCE Treba li Brodosplit propasti zbog politike ministra Mrsića?

Ljudi ima, ali ih Debeljak ne želi zaposliti za stalno, kaže ministar Mirando Mrsić

Ne samo hrvatska brodogradilišta, nego i mnoga u cijeloj Europi gase se zbog jeftine konkurencije iz jugoistočne Azije, posebno Indonezije.

Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak poručio je da bi i splitski škver mogao doživjeti sličnu sudbinu ako mu Vlada ne dopusti angažiranje 4500 stručnih radnika iz inozemstva.

'NEMA ŠANSE DA DEBELJAKU ODOBRIMO UVOZ STRANIH RADNIKA' Mrsić o Brodosplitu

Ministar rada Mirando Mrsić poručio je pak da neće dopustiti uvoz niti jednog jedinog radnika iz inozemstva za potrebe brodogradnje. Znači li Mrsićeva odbijenica Debeljaku da će Vlada dopustiti propast još jedne privatne tvrtke?

- Naravno da nećemo dopustiti propast Brodosplita, niti bi se to dogodilo, jer Tomislavu Debeljaku ni ne treba 4500 radnika. Do rujna iduće godine, što je iznio kao rok do kojeg mu trebaju radnici, mi možemo obrazovati koliko god želi kadrova. Varioce, brodomontere... što god želi. Ako želi radnike, ima ih na Zavodu za zapošljavanje i još će mu država platiti njihovo obrazovanje. Takvih kadrova ima u Hrvatskoj, a Debeljak nam je prvo trebao dostaviti plan poslovanja i stvarne potrebe - poručio je Mrsić.

Ministar kaže da će Vlada u potpunosti podržati poslovanje Brodosplita tako što će Hrvatski zavod za zapošljavanje s upravom škvera izraditi plan obrazovanja radnika, koji iskustvo mogu steći i u Brodosplitu.

- Možemo se sastati danas, sutra... Pomoći ćemo mu maksimalno u obrazovanju domaćih radnika. Nema nikakvih problema. Ali, Debeljak nam nije postavio nikakve zahtjeve za to. Ima mnogo iskusnih radnika iz 3. maja, Brodotrogira i Kraljevice koji bi itekako htjeli raditi. Nije istina da ne žele raditi i da nisu kvalitetni - tvrdi Mrsić.

Mrsić je poručio da mu se javi, ali sa stvarnim brojem potrebnih radnika. Postavio je i uvjet da u Brodsplitu te radnike zaposle za stalno.

- Podržavamo ideju da se razmotri mogućnost prekvalifikacije hrvatskih radnika - poručili su iz Bodosplita, no uvjet da radnike mora zaposliti za stalno nisu htjeli komentirati.

HZZ: Na burzi su danas 1193 zavarivača

Zanimalo nas je kakva je u Hrvatskoj situcija sa zavarivačima s obzirom na to da je Brodosplit naveo da mu od 4500 stranih radnika najviše nedostaje zavarivača, njih čak 1500.

U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje kažu da su kod njih trenutno evidentirane 1193 nezaposlena zavarivača, elektrozavarivača, zavarivača plinom i specijalizirana zavarivača.

U prvih devet mjeseci ove godine tražilo se 762 osobe tih zanimanja, a u istovrijeme je zaposleno 908.

- Podaci pokazuju da je više nezaposlenih zavarivača nego traženih i zaposlenih radnika - ističu u HZZ-u. Od 2006. do 2013. u program stručnog osposobljavanja za zavarivača uključeno je 1656 osoba. Obrazovanje zavarivača izrazito je skupo i traje tri mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:26