POTPISAT ĆE DODATAK

Vlada i sindikati državnih službi dogovaraju posljednje detalje

 Tomislav Kristo / CROPIX

NOVO 14:18 - - Mi smo danas održali radni, međusindikalni sastanak, usuglasili smo određene stavove, a sve više od toga reći ćemo vam nakon sastanka, kako nešto ne bi lagali - rekao je ulazeći u zgradu Vlade Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a.

Nikakve detalje Lončar nije želio iznositi, a na pitanje, je li usuglašen prijedlog vezano za isplate naknade za prijevoz, ustvrdio je kako "sindikati imaju svoj, a Vlada svoj".

13:58 - Vlada i sindikati državnih službenika i namještenika na današnjem bi sastanku trebali dogovoriti i poslijednje detalje vezane za novi kolektivni ugovor sa nešto više od 60 tisuća državnih službenika. Prema dosad objavljenim informacijama, državni bi službenici dobili kolektivni ugovor na četiri godine sa svim materijalnim pravima koja imaju i u kolektivnom ugovoru koji im prestaje vrijediti posljednjeg dana ovog mjeseca. Međutim, uz KU sindikati bi trebali potpisati i dodatak kojim bi se do kraja iduće godine odrekli dviju božićnica, jednog regresa te jubilarnih nagrada za sve zaposlenike osim onih koji iduće godine odlaze u mirovinu.

Dodatkom bi se reguliralo i smanjenje naknade za dnevnicu na službenim putovanjima s aktualnih 170 na 150 kn.

Osim toga, u sam KU ugradila bi se nova pravila za korištenje naknade za prijevoz. Državni službenici tako bi se odrekli prijevoza ako stanuju bliže od 2 km od radnog mjesta, a puni iznos naknade dobivali bi samo oni koji na radno mjesto donesu račun za kupljenu mjesečnu kartu, odnosno ako kupljenu kartu daju na uvid.

Službenici koji rade izvan mjesta stanovanja i od radnog mjesta do kuće imaju više od 50km, prvih 50 km prijevoza išlo bi na teret poslodavca, dok bi naknadu za preostale kilometre u jednakim omjerima dijelili radnici i poslodavaci.

Detalji oko isplate naknade za prijevoz bit će poznati na dašnjem sastanku jer su ih u načelu dogovorili krajem prošlog tjedna Vlada i sindikati u posebnoj radnoj skupini.

Što se tiče javnih službi, prema informacijama iz banskih dvora, njihov temeljnji KU Vlada bi zbog teškog gospodraskog stanja trebala raskinuti do kraja mjeseca, i odmah ponuditi novi.

On bi kao i za državne službenike, ako ga sindikati prihvate, trebao vrijediti 4 godine, a uz njega Vlada bi ponudila dodatak kojim bi se odrekli svih materijalnih prava kao i državni službenici.

Umjesto jednog TKU kao dosad, javne službe bi trebale imati dva takva ugovora. Jedan za sektore zdravstva i socijalne skrbi, a drugi za obrazovanje i kulturu.

Novi TKU za javne službe trebao bi se ispregovarati prema odredbama zakona o reprezentativnosti koji bi na snagu trebao stupiti krajem novog tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 07:37