NOVI ZAKON O RADU

VLADA I POSLODAVCI U SUKOBUMrsić: 'Podmetnite leđa, pomoziteradnicima' HUP: 'Šokirate nas'

Ministar Mrsić pozvao je pak poslodavce da preuzmu dio tereta u krizi i prihvate novi model otpremnina koji predlaže Vlada, a koji predviđa uplatu doprinosa na plaću na poseban račun svih radnika u zemlji

Vlada i poslodavci više se nimalo ne štede u javnim kritikama. Hrvatska udruga poslodavaca ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću poručila je da najavljene izmjene Zakona o radu neće dovesti do značajnijeg zapošljavanja i gospodarskog rasta.

Zakon o radu trebao bi biti donesen do kraja godine i između ostalog predviša fleksibilnije uređenje radnog vremena, mogućnost štrajka odmah po neisplati plaća, ali i za mnoge spornu mogućnost da poslodavac radniku koji ne prihvati smanjenje plaće uruči otkaz.

Ministar Mrsić pozvao je pak poslodavce da preuzmu dio tereta u krizi i prihvate novi model otpremnina koji predlaže Vlada, a koji predviđa uplatu doprinosa na plaću na poseban račun svih radnika u zemlji.

- Poslodavci stalno od Vlade traže da ih rastereti . Sada je vrijeme da poslodavci izađu u susret radnicima i podmetnu leđa - poručio je Mrsić poslodavcima na jučerašnjem okruglom stolu o Zakonu o radu u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore.

Ministar rada tvrdi da se predloženim izmjenama jača fleksibilnost, prilagodljivost i mobilnost radnika, a poslodavcima se istovremeno omogućava brža prilagodba uvjetima na tržištu. Mrsić je najavio ukupno 11 novih ili izmijenjenih zakona iz svog područja.

- Ministar me šokirao s 11 zakona. To je veliki izazov čak i za stručnjake, a kamoli ne za poslodavce. Vlada umjesto cjelovitog i jedinstvenog uređenja radnih odnosa prednost daje segmentiranom uređenju tih odnosa u više zakona. U pet godina gospodarske krize nismo poduzeli ništa ozbiljnije za izlazak iz krize - uzvratio je Željko Potočnjak, sveučilišni profesor na katedri za radno i socijalno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta kojeg je HUP angažirao kao svog pregovarača oko izmjena Zakona o radu.

Ako se sagleda cjelokupni dosadašnji postupak promjena radnog zakonodavstva, dodao je Potočnjak, onda se može zaključiti da je taj postupak iznimno dugotrajan, da se ne temelji na jasnim stavovima Vlade što i kako treba mijenjati te da se

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:59