NOVO ZADUŽENJE

Vlada diže novi kredit od 2 milijarde kuna za dug iz 1991. godine

 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Hrvatska će dignuti kredit od 1,9 milijardi kuna, odnosno 260 milijuna eura, kako bi isplatila dug po obveznicama iz 1991. godine.

Glavnica se povećava

Iz proračuna će isplatiti približno petinu tog duga, odnosno 482,4 milijuna kuna, najavila je ministrica financija Martina Dalić na jučerašnjoj sjednici Vlade. Obveznice su izdane na rok od 20 godina pa rok za isplatu uskoro istječe.

Taj dug je nastao 1991. kad je država izdala obveznice u vrijednosti tadašnjih 24,5 milijardi hrvatskih dinara radi sanacije banaka. Sada se obveznice na koje je plaćano 5 posto kamate godišnje zamjenjuju novim kreditom od Hypo i Erste banke s kamatom od 5,6 posto godišnje. Prema riječima ministrice Dalić, novi je kredit povoljniji, i to zato što se glavnica starog duga stalno povećavala jer se svakih šest mjeseci usklađivala s rastom proizvođačkih cijena.

- To je jedan od razloga zašto ne možemo ići s bržim rastom BDP-a, jer još uvijek moramo sanirati ne samo posljedice rata nego i troškove preuzete iz prošlog sustava - poentirao je potpredsjednik Vlade Petar Čobanković . Onima koji će prigovoriti što se Vlada ponovno zadužuje poručio je da smo ozbiljna zemlja koja izvršava obveze. Vlada neće novac samo davati, nego će ga i dobiti: na sjednici je potvrđen ugovor s Albanijom po kojem će nam ta država dug od 4,5 milijuna dolara još iz vremena bivše Jugoslavije isplatiti u četiri rate u sljedeće dvije godine.

Poslovni prostori

Uoči izbora umirovljenici će dobiti dodatak na mirovine: Vlada je odobrila Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje isplatu po 145 kuna za 865.000 umirovljenika koji primaju mirovinu nižu od 3200 kuna.

Potvrđen je konačni prijedlog zakona o zakupu poslovnog prostora, po kojem će pravo na otkup poslovnih prostora imati i oni obrtnici koji koriste državne ili gradske poslovne prostore bez valjanog ugovora o zakupu. Uz to, kupoprodajnu cijenu moći će plaćati u ratama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:11