PUTINOV NAFTAŠ U ZAGREBU

Vlada: ‘Saslušat ćemo šefa Gazproma, ali ne treba bilo što veliko očekivati’

Hrvatska je vrlo oprezna jer ruska strana nije u povoljnoj poziciji zbog Ukrajine
 Dragan Matić/CROPIX

Predsjednik Uprave Gazproma Aleksej Miller sutra dolazi u Zagreb na razgovore s predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem. Tri su teme razgovora - projekt plinovoda Južni tok, Ina te istraživanje i eksploatacija plina i nafte u Hrvatskoj.

Istraživanje nalazišta “Predstavnici Gazproma zatražili su razgovor i mi ćemo ih saslušati, no od sastanka ne treba očekivati neke spektakularne zaključke”, rekao je sugovornik Jutarnjeg lista. Predstavnici ruske kompanije bit će informirani o tijeku natječaja za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u Jadranu i na kopnu. To je tema o kojoj domaćini mogu ruskoj delagaciji dati najviše informacija.

Predstavnici Gazproma u Agenciji za ugljikovodike pregledali su podatke koji su dosad dobiveni istraživanjem Jadrana te će najvjerojatnije pregledati i podatke za kopno.

Očekuje se da bi Gazprom mogao dati ponudu za istraživanje i eksploataciju na kopnu, dok bi se za natječaj na Jadranu mogao javiti s nekom kompanijom partnerom. U slučaju projekta Južni tok stvari su prilično jasne. Hrvatska u tom pitanju postupa u skladu s politikom Europske komisije i odbija bilo kakvu suradnju s Gazpromom dok se, prema mišljenju Europske komisije, krši Treći paket energetskog zakona. Prilikom posljednjeg posjeta direktora Gazproma Zagrebu u siječnju 2013. godine potpisan je plan aktivnosti o provođenju projekta odvojka plinovoda Južni tok na teritoriju RH od 2013. do 2016.

Propali plan iz 2013.

U tu svrhu trebala je biti osnovana zajednička tvrtka. Tvrtka nikad nije osnovana, a ugovor je prestao važiti 20. prosinca 2013. godine.

Kad je riječ o prodaji većinskog paketa dionica Ine, stav je Banskih dvora kako je potrebno promijeniti Zakon o privatizaciji Ine kako bi se onemogućila prodaja tvrtkama iz zemalja koje nisu članice EU. Osim toga, stav je hrvatske strane da o kupnji dionica Ine predstavnici Gazproma prvo trebaju razgovarati u Budimpešti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:27