VISOKI DUŽNOSNICI HDZ-a U SUMNJIVIM POSLOVIMA S HAC-om

Vještaci upozoravaju: Karamarko naplatio više od 15 milijuna kuna, a umirovljeni general Krstičević više od 6 milijuna

Od 2008. do 2010. godine tvrtka Soboli, koju je 2002. osnovao sadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, s Hrvatskim je autocestama sklopila sedam ugovora vrijednih ukupno 12,84 milijuna kuna, od čega je realizirano 12,45 milijuna kuna. Riječ je o ugovorima za izradu procjene ugroženosti, planova tehničke zaštite objekata i izradu projekata sigurnosnog nadzora.

Od sedam ugovora, dva su se odnosila na produljenje rokova, a pet na prodaju usluga za iznose od 0,5 do čak pet milijuna kuna uvećano za PDV. Najveći ugovor, vrijedan pet milijuna kuna, sklopljen je 25. srpnja 2008. za “usluge izrade procjene ugroženosti i planova tehničke zaštite objekata i objekata od posebnog značaja za HAC, projektiranje integriranog sustava, tehničke zaštite i izradu projekta nadzora”.

Nepoznati savjeti

No, to nisu jedini Sobolijevi poslovi s HAC-om. U rujnu 2007. za “pružanje konzultantskih usluga” isplaćeno je 3,45 milijuna kuna, a na računu nije navedeno u vezi s čim je Soboli savjetovao HAC.

No, to nije jedini sporni ugovor u HAC-u: od 2005. do 2010. za instaliranje i održavanje informatičke opreme utrošili su čak 355 milijuna kuna, od čega se 60 posto odnosilo na održavanje, a samo 40 posto za investicije. Podaci su to iz Analize natječajne dokumentacije ugovora za informatičke i telekomunikacijske usluge HAC-a koju je proveo sudski vještak Saša Aksentijević.

Marža od 8000 posto!?

355 milijuna kuna među sobom su podijelile tvrtke Storm Computers, Combis, Oracle i mnoge druge među kojima su najpoznatiji upravo Soboli te King ICT, gdje je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora nekad najmlađi hrvatski general, a danas ugledni HDZ-ovac Damir Krstičević.

U nalazu vještaka navodi se da je za održavanje sustava za pohranu i arhiviranje podataka BIAS King ICT-u plaćeno 6,5 milijuna kuna, iako sustav za sigurnosno kopiranje podataka Legoto Extender kod tvrtke Storm košta nešto manje od 300.000 kuna godišnje.

Usto, s Kingom je sklopljen ugovor i o nadogradnji sustava za nešto više od milijun kuna, a kako za taj posao nije bilo troškovnika, ne zna se ni marža, za koju vještak zaključuje da iznosi oko 8000 posto.

- Kakva marža od 8000 posto? - kaže sugovornik iz King ICT-a i dodaje: “Kompanija ima oko 300 milijuna kuna prometa godišnje, a od toga na državu otpada samo 20 posto. To su javne činjenice, a sve ostalo su gluposti”.

Komentar smo pokušali dobiti i u tvrtki Soboli, no bez uspjeha...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:07