INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ IZ VLADAJUĆE KOALICIJE

VISOKI IZVOR: 'Ništa još nije gotovo!' DRUGI GLASOVI: 'Gubimo, HDZ nas je definitivno pretekao'

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - SDP-u preostaju samo dvije slamke spasa: da Josipović pobijedi na predsjedničkim izborima te da u saboru uđu u koaliciju s OraH-om Mirele Holy”

Nekih pet stotina dana prije redovnih parlamentarnih izbora, u vrhu vlade reducirali su plan za pobjedu na svega dvije osnovne točke:

Prvo – kako birače uvjeriti da se gospodarska situacija ipak malo-pomalo popravlja, da rastu bruto dru­štveni proizvod i izvoz, a pada nezaposle­nost. I...

Drugo – kako uvjeriti većinu javnosti, osim one trećine nepokolebljivih desničara, da je Hrvatska demokratska zajednica, kako vjeruju u SDP-u, krimogena grupacija, čiji su šefovi od Tomislava Karamarka, Milijana Vase Brkića do Miroslava Tuđmana nadalje, skloni zaobilaziti zakone kad god im se pruži prilika.

Potvrdio je to Globusu i visoki izvor u Vladi kad smo, potkraj prošloga tjedna, s njim razgovarali o budućnosti vladajuće koalicije, posebno s aspekta sada već zabrinjavajućeg pada podrške SDP-u i ostalim strankama Kukuriku koalicije. Prije tri mjeseca u Vladi su vjerovali kako će dobiti izbore za Europski parlament i potom imati otvoren put prema parlamentarnom trijumfu krajem 2015. godine. Iako se prognoza nije ostvarila, Globusov sugovornik tvrdi kako ništa nije ni približno gotovo.

“Ekonomski pomaci su spori, ali postaju vidljivi i mogli bi se intenzivirati slijedećih 12 mjeseci. A vjerujem da će javnost shvatiti i da je HDZ zapravo opasna organizacija, čiji bi dolazak na vlast bio rizičan za Hrvatsku.”

Ali i u Vladi sigurno znaju kako je sve to tek plan. Trenutačna situacija sadrži nekoliko dodirnih točaka, ali i brojne razlike s okolnostima koje su vladale 2003., kada je vlada Ivice Račana jurila u poraz, premda je iza sebe imala odlične ekonomske rezultate.

“Račanova vlada bila je disfunkcionalna i iznutra posvađana, ali je postigla skoro 6-postotni rast BDP-a, što nitko nikada nije napravio. A HDZ ju je srušio uz lažnu parolu ‘Pokrenimo Hrvatsku’ na koju su birači nasjeli. Naša vlada je iznutra stabilna, i sada trebamo dokaze da je započeo gospodarski oporavak, međutim, iskreno, nitko ne može znati hoće li to potaknuti birače da nas podrže”, rezonirao je u razgovoru za Globus član vrha Vlade.

Figurativno govoreći, Hrvatska je dotaknula dno i sada bi trebala početi izranjati, nadaju se u Vladi. Uz mantru da će birači u idućih 15-ak mjeseci prepoznati pozitivne trendove.

Određeni pokazatelji idu na ruku vladi Zorana Milanovića: statistike govore u prilog oporavka industrijske proizvodnje, koja u prva tri mjeseca 2014. bilježi pozitivne stope rasta u odnosu na 2013. sa 2,2 posto u siječnju, 1,6 posto u veljači i 0,7 posto u ožujku. Također, pozitivni su pokazetelji osobne potrošnje, odnosno trgovine na malo, koja bilježi male, ali ipak pozitivne pomake: 0,1 posto u siječnju, 0,0 posto u veljači te 1,3 posto u ožujku. Čak se poboljšala i robna razmjena s inozemstvom i Hrvatska je u prva dva mjeseca izvezla robe u vrijednosti od 11,23 milijarde kuna, što je 13 posto više nego lani. U prva tri mjeseca industrijska je proizvodnja porasla za 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je izvoz skočio za 7,9 posto.

Smanjio se i broj nezaposlenih i to neovisno o sezonskom zapošljavanju.

Krajem lipnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje registrirano je 304.925 nezaposlenih, u odnosu na svibanj broj nezaposlenih smanjen je za 6,9 posto ili za 22.583 osobe, a na godišnjoj razini, u usporedbi s lipnjem 2013. godine, broj nezaposlenih manji je za 4,1 posto ili 13.185 osoba.

Ali postoji i druga strana medalje jer čak i najveći Vladini optimisti znaju kako je Hrvatska jako daleko od toga da postane uspješna priča. To više što najveći dio javnosti ne vjeruje Milanovićevoj vladi, koja unatoč stalnim najavama nije dosad pokazala kako je sposobna pokrenuti državu.

Ovdje Vladine dionice nipošto ne kotiraju visoko jer BDP je negativan već deset kvartala i zemlja je u recesiji punih pet godina, a očekivani privredni rast u 2014. godini je negativan ili u najboljem slučaju na nuli. To znači da za većinu građana stvari izgledaju jako teško. Smanjenje prihoda po glavi stanovnika u posljednjih 12 godina iznosi u prosjeku 12 posto, i na neki način je upitno kako to da nije bilo većeg socijalnog nezadovoljstva.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:13