ŽIVOTINJSKO CARSTVO

Više od 50 'ilegalnih' muflona hara Ugljanom

Muflone je nepažnjom doveo lovozakupac Đorđo Maržić čija zadruga „Auromar" ima županijsku koncesiju za lovište na ovom otoku. Neki tvrde da ih ima i stotinu
 Vlado Vincetić/CROPIX

ZADAR - Prije pune dvije godine povjerenstvo Ministarstva poljoprivrede utvrdilo je da na Ugljanu ima oko 30 grla muflona. U međuvremenu se taj broj znatno povećao. Duško Vidov, županijski vijećnik iz Kali, kaže da ih sigurno ima više od stotinu.

Stručnjaci za lovstvo, međutim, kažu da bi s obzirom na uvjete u kojima su mufloni na Ugljanu stalno proganjani, praktično postali noćne životinje, da ih nema puno više od 50 primjeraka, ali da bi ih trebalo ukloniti jer nisu autohtona divljač.

Muflone je, navodno nepažnjom, dopremio lovozakupac Đorđo Maržić čija zadruga „Auromar“ ima županijsku koncesiju za lovište na ovom otoku. Maržić je nekoliko godina poricao da su mufloni uneseni na Ugljan, a kad su lovni inspektori utvrdili da ih ipak ima, odugovlači s uklanjanjem ove divljači koji po otočnim maslinicima i povrtnjacima prave znatnu štetu.

Nedavno je ipak stiglo rješenje nadležnog ministarstva da se mufloni imaju ukloniti. Vidov je tražio od župana Stipe Zrilića da se zadruzi Auromar ne produžava koncesija za lovište i da se nešto poduzme za uklanjanje muflona. Župan mu je odgovorio kako bi uklanjanje trebali organizirati lovni inspektori.

U Ministarstvu šumarstva pak kažu da u cijelom slučaju i županija ima značajnu ulogu.

Zanimljivo je pri tom da je Auromaru produžena koncesiju za lovište na Ugljanu u ožujku 2006. godine na deset godina (nakon isteka prošlog desetgodišnjeg zakupa) i da plaća 4.200 kuna godišnje. Produženje koncesije se dogodilo u vrijeme kad su s Ugljana već stizali prigovori o najezdi muflona. Uklanjanje muflona tražila je i uljarska zadruga Drobnica iz Preka, ali su u županiji ostali ravnodušni, čini se stoga jer s osnova koncesije za lovište imaju prihod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 21:22