EUROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA

VIŠE OD 12.000 PRIJAVA Hrvatska je lani za izgubljene parnice u Strasbourgu isplatila 325.950 eura

U 2013. bilo je 60 novih predmeta, a samo do sredine ove godine čak 118
 Goran Mehkek/CROPIX

Prijave koje idu na Europski sud uglavnom su vezane uz neučinkovite istrage u slučajevima ratnih zločina, zlostavljanje policije, zastoje u istragama, loše uvjete u zatvorima, povrede prava na pravično suđenje...

Iz Hrvatske je Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu (ESLJP) poslano nešto više od 12.000 prijava o kršenju ljudskih prava.

Većina odbačena

Većina je odbačena, no bilo je i nekoliko stotina izrečenih povreda Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava, a brojni su slučajevi još u postupku. Takvi su podaci izneseni na tematskoj sjednici u Saboru o broju i vrstama predmeta iz Hrvatske pred Europskim sudom u Strasbourgu.

Neefikasan sustav

Prema podacima koje je nedavno iznijela naša zastupnica pred ESLJP-om Štefica Stažnik, Hrvatska je lani za izgubljene presude morala platiti 325.950 eura, odnosno 70% više nego godinu prije. Njezin je ured u 2013. zaprimio 60 novih predmeta, a samo do sredine listopada ove godine gotovo dvostruko više - 118.

- Prijave ljudi i aplikacije sudu tjeraju nas da ispravljamo pogreške u kršenju ljudskih prava. Pritom ne treba težiti naknadu štete, nego povećati efikasnost cijelog sustava - smatra Ksenija Turković, sutkinja na ESLJP-u. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić tvrdi, pak, da neučinkovitost sustava vuče korijene iz 90-ih i da je aktualna Vlada to nastojala promijeniti izmjenama Zakona o kaznenom postupku. - Bolja edukacija i više novca najvažniji su za pomake u tim područjima - poručio je ministar.( S. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:16