NE NASJEDAJTE!

'VIRUS TROJAN OTIMA RAČUNALA I ŠALJE LAŽNE MUP-OVE OBAVIJESTI' MUP upozorava građane da ne uplaćuju nikakve novce

 MUP

ZAGREB - Policija je na istarskom području zabilježila tri slučaja blokiranja računala na kojima se, zbog kompjuterskog virusa, prikazalo lažno MUP-ovo upozorenje u kojem se otključavanje uvjetuje uplatom 500 kuna kazne.

"Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava, već se radi o tzv. GVU Trojan virusu koji radi 'otmicu' računala , izvijestio je MUP na službenim internetskim stranicama.

Posljednjih dana dva takva slučaja zabilježena su u Puli, a po jedan u Poreču i Umagu. U svim slučajevima su korisnici interneta primali lažne MUP-ove obavijest da krše autorska prava s upozorenjem da su, za otklanjanje blokade, dužni uplatiti 500 kuna novčane kazne.

No, žrtve virusa nisu platile traženi iznos već su slučaj prijavili policiji.

GVU Trojan je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windowsima, upravitelju zadataka (taskmanager) i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne aktivnosti na računalu poput skidanja glazbe, dječje pedofilije i slično, upozoravaju u MUP-u.

Dodaju i da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske unije i SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 06:52