POSJETIO ŠIBENIK

VILIBOR UZVRATIO ORaH-u 'Živi zid nije rušilačka stranka, mi smo psihofizički zdravi mladi ljudi'

 Niksa Stipanicev / CROPIX / Niksa Stipanicev / CROPIX

ŠIBENIK Nesuđeni predsjednik Republike Ivan Vilibor Sinčić, mladi aktivist „Živog zida“ na svojevrsnoj dalmatinskoj turneji, večeras je održao konferenciju za novinare i u Šibeniku, piše Slobodna Dalmacija .

Umalo bez novinara! U dolasku je, naime, kasnio gotovo dva sata, a o pomicanju termina javnost izvijestio preko Facebook profila Živog zida!? Za sve je krivo, kazao je, nevrijeme koje ga je pratilo na putu…

Posebno se osvrnuo na eksploziju švicarskog franka koja je pogodila na tisuće hrvatskih građana koji su podigli kredite u „švicarcima“.

– Jedino pravo rješenje je - reći će novinarima u Šibeniku - ne vatrogasno, nego dugoročno, ukidanje valutne klauzule, konverzija kredita u kunske te povratak devet milijardi kuna koje su građani preplatili. Mi ćemo i dalje braniti od deložacija sve one koji budu imali problema s frankom. Spremaju se nekakvi pregovori između ministra i guvernera, ali od toga ne očekujem mnogo jer su ti ljudi upravo postavljeni na svoja mjesta da zatiru monetarnu suverenost i rješenja od njih neće biti. Stoga smo spremni zajedno s udrugom Franak sudjelovati u prosvjedima, pozvat ćemo svoje članove na prosvjede, pa čak i ako treba na blokadu Narodne banke na Trgu burze - izjavio je Sinčić.

Oštro je komentirao i prozivke ORaH-a da je Živi zid nekakva rušilačka stranka, što je, tvrdi, posve netočno.

– Mi smo jedna gandijevska, humanistička stranka mladih ljudi, psihofizički zdravih mladih ljudi, stranka koja radi na terenu s ljudima već tri godine. Podigli smo svijest građana o nužnosti monetarne reforme, i meni je žao što mi imamo monopol na tu ideju, ali to je nešto što će postati važan dio diskursa u hrvatskom društvu. Bez toga ćemo jednostavno nestati - smatra Sinčić.

- U Hrvatskoj radi tvornica ideoloških podjela i to u tri smjene. Što je stanje gore, sustav predvođen HDZ-om i SDP-om sa satelitima, generira sve moguće podjele na svim razinama, podjele sjever-jug, bogati-siromašni, HDZ-SDP, podjele jedne i druge boje. Živi zid odbacuje sve te podjele i zalaže se za ujedinjenje naroda, a jedina podjela koju priznajemo je podjela na banke, vjerovnike i na narod, tj. ovršenike, jer će se svi, netko prije netko poslije, naći pred problemom neotplativosti kredita, piše Slobodna Dalmacija .

- Mi nismo rušilačka stranka osim u rušenju korupcije, služimo se nenasilnim metodama, služimo se građanskim neposluhom, pasivnim otporom, dok se borimo za ljude, tako ćemo nastaviti i dalje. Odbacujem bilo kakvu povezanost Živog zida s bilo kakvim totalitarizmom iz prošlosti. Mi radimo novi model koji će rješavati probleme koji nam nadiru sada na pragu 21. stoljeća - poručuje Ivan Vilibor Sinčić.

Jakov Perica osvrnuo se na prozivke ORaH-a da Živi zid prodaje populizam, što smatra krajnje neutemeljenima, jer ova udruga, kazao je, ne postoji od predsjedničke kampanje, nego već tri godine svakodnevno pomaže ugroženim građanima. ORaH, pak, zagovara monetarni sustav koji nas je doveo u ovu situaciju - uzvraćaju Sinčićevi suradnici, držeći da u takvom sustavu ne može biti ni ekološke ni socijalne stabilnosti.

Ekološke, jer se planet prekomjerno eksploatira, a socijalne jer on „neminovno dovodi do raslojavanja društva iz čega proizlaze svi problemi javnog zdravlja“, ocijenio je Perica.

O potencijalnim koalicijama Živog zida na parlamentarnim izborima krajem ove godine, drže da je još prerano govoriti. Potvrdili su, međutim, da su neki kontakti s NL Stipe Petrine već uspostavljeni, i ukoliko se programski ne budu razilazili, suradnja je svakako moguća, kazali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 02:55