KOMENTAR

Viktor Vresnik: Neprijateljsko preuzimanje sad je realnost

Ni Ina ni Podravka iz ovog skandala ne mogu izaći bez posljedica, a otvara se prostor za pitanje kojeg se biznismeni boje; koliko toga još ima?

ZAGREB - Kakve veze imaju Ina i Podravka i zašto je Sanaderova Vlada za Podravkine dugove OTP banci jamčila Ininim dionicama? Što cijela priča znači za Inu, a što za budućnost uzdrmane Podravke?

Ostavimo li drugima da se bave istragom vrste poslovanja koja daleko izlazi iz okvira poštenog biznisa uobičajenog u uređenim državama, prvi je zaključak da nijedna od dviju kompanija iz ove priče ne može izaći bez posljedica.

Prevlast Mađara

U slučaju Ine te posljedice mogu značiti daljnju stagnaciju kompanije i moguću, pa čak i prilično vjerojatnu, relativno skoru promjenu većinskog vlasnika. Dođe li do toga, neki budući (najvjerojatnije ruski) vlasnik može, ali i ne mora donijeti željeni zaokret u poslovnoj strategiji zaspale kompanije. Ina tu, znači, i ne mora nužno izaći kao gubitnik.

Podravka, iako načelno i dalje “kompanija s potencijalom”, ne može računati na tako jeftin prolazak. U tome je zaustavlja danas potpuno nejasna financijska slika kompanije za koju se pouzdano zna samo to da je prošlu godinu završila s minusom. Podravki ne koristi ni činjenica da njenu strategiju i dalje određuju igrači koji su morali biti upoznati s događajima koji su bivšu upravu doveli iza rešetaka remetinečkog istražnog pritvora.

O neopravdanoj prevlasti mađarskih partnera u Ini javnost raspravlja još od prvog ulaska Mola u kompaniju - 2003. - kada su Mađari, kao vlasnici manjinskog 25-postotnog udjela, dobili na upravu financije kompanije i pravo veta na odluke Uprave. Ministar gospodarstva u Hrvatskoj je tada bio Ljubo Jurčić, današnji novi šef Nadzornog odbora Podravke.

Za razliku od 2003., danas je Mol sa 47 posto Ine najveći pojedinačni vlasnik kompanije. Današnja rasprava o “snazi Molova utjecaja” zato je zakasnjelo plakanje nad davno napravljenim pogrešnim koracima. Točno je da u “normalnim kompanijama” po isto takvim zemljama dva podjednako snažna vlasnika srazmjerno ravnopravno sudjeluju u vođenju biznisa, u Ini su, međutim, stvari krenule ukrivo 2003. kada je tadašnja vlada s Molom sklopila partnerski ugovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:00